Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Наталія Миколаївна Дубакова

«Нам зруйнувало будинок: дах побитий, вікна побиті»

переглядів: 26

Мені 54 роки. Я мешкала у Дергачах на Харківщині. Ми до останнього були. Тут і літаки літали, і ракети, але ми не думали покидати свій дім. 11 березня у нас на вулиці прилетіла ракета - розбила трансформатор, і буквально через пів години нам зателефонували, щоб перекрили крани, бо вдарили по газовій трубі. Ми залишилися і без газу і без світла. Ніч вдома переночували і рано-вранці виїхали. 

Син нам зняв квартиру у Світловодську. Ми виїжджали разом з моїми батьками. Батька тільки з лікарні забрали 21 лютого. Він після інсульту ще й ковідом перехворів. Дуже важко було. Ми мешкали на окраїні, де росіяни намагались зайти в Дергачі. Хлопці наші молодці, не пустили. Розбили їх недалеко від нас. 

У нас тут на окраїні різні підприємства. ПапаКарло виготовляли якісні двері не тільки в Україну, а і за кордон. На підприємстві Пчілка робили інвентар для бджолярів. Їх ракетами обстріляли. Мій чоловік виносив сміття у дворі і бачив, як російський літак випустив п’ять ракет. 

Десь о четвертій ранку ми прокинулись від гуркоту. Вскочили, підбігли до вікон - там горіло щось. Донька з північної Салтівки зателефонувала і сказала, що до них перших прилетіла ракета. Чоловік поїхав на роботу і там дізнався, що війна.   Ми сильно перелякались. А потім вже почалось: над нами літали літаки і скидали бомби.

Я до останнього не хотіла покидати домівку. А 11 березня у нас тут був просто ад. Сиділи у будинку і страшно було визирати на вулицю. Те, що ми виїхали, воно і на краще, бо нам зруйнувало будинок: дах побитий, вікна побиті. Дякуємо благодійній організації, що нам допомогла і дах полагодити, і вікна, і стелі у трьох кімнатах. 

У Світловодську помер мій батько, і після цього у матері порушився психічний стан. Я бігала по лікарнях, а вона сиділа з ним. Він помер у неї на руках. Потім вона серед ночі вставала кудись іти. А у мене в самої хворе серце, я стою на обліку у кардіолога. Я зателефонувала чоловіку. Він приїхав і нас забрав. Мені все одно було, стріляють тут чи ні, але фізично я вже не могла. Воно і зараз тут неспокійно, періодично обстрілюють. Важко, страшно. Але ми витримаємо і надіємось, що перемога за нами. Ми живемо надією. Я дуже вірю і надіюсь, що у наступному році ми будемо святкувати перемогу. Що все буде добре. Наші хлопці і дівчата роблять неможливе. Вони - наші герої.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Дергачі 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли втрата близьких безпека та життєзабезпечення здоров'я житло непродовольчі товари літні люди (60+) внутрішньо переміщені особи перший день війни
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій