Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ольга Бєлан

«Нам у машину кинули документи та крикнули: «Швидше звідси, газуй!»

переглядів: 704

Війна – це люди, які перевертають твоє життя. І цей переворот може бути як позитивним, так і негативним.

До війни я працювала в прекрасному колективі, ходила з друзями на футбольні матчі вболівати за «Шахтар», іноді приходила на вихідні до свого тренера з легкої атлетики в ДЮСШ на майстер-класи. Починала для себе відкривати поїздки вихідного дня: Хортиця і місця козацької слави, Меотида, Слов’яногірськ... Були вилазки до Криму, перший досвід відпочинку «тюленем» у лютому в Єгипті, і влітку 2014 року готувалася до туристичної поїздки у Стамбул. Хотілося жити, творити, працювати та їздити новими містами та країнами і завжди повертатися додому, щоб знову і знову жити в очікуванні наступної поїздки.

Нам у машину кинули документи та крикнули: «Швидше звідси, газуй!

Коли почалася війна, спершу все здавалося суєтою та театром абсурду. Але у вересні 2014-го мені зателефонувала мама (я була тоді в Запоріжжі) і сказала, що помер тато. Йому було 70. Швидка просто не приїхала. І тому, що в Донецьку війна, то мені треба зняти гроші й купити татові туфлі, тому що в Донецьку чомусь вони не можуть знайти для тата звичайні туфлі 42-го розміру...

Активні бойові дії зразу навчили нас телефонувати, коли ти з однієї точки прийшов в іншу, доїхав від сестри до себе додому й одразу брати телефон і відповідати, а не скидати або говорити «перетелефоную пізніше»... Говорили про те, де стріляють, що чують – навколо цього крутився світ.

Були ми і свідками воєнних подій. Одного разу з колегою ми петляли Красногорівкою, шукали в’їзд до Донецька, доїхали до поста і нас зупинили на перевірку документів. Раптом почався обстріл десь недалеко. Нам у машину кинули документи та крикнули: «Швидше звідси, газуй!» І так ми газонули, лякатися часу не було, просто мчали геть.

Черговий мій приїзд додому. Одного разу вночі неподалік встановили залпову зброю і почали стріляти. Я лежу і чую, що хитаються вікна, а я їх проклеювала скотчем. Буде перебір по вібрації – випадуть шибки, але залишаться на скотчі, на осколки не розлетяться. Будинок одноповерховий, на горищі сіно й шифер – придавить, але не вб’є. Почнуться обстріли у відповідь – будинок не постраждає, із обох боків сусіди, а з четвертого боку захищає велика стара груша. Так що треба спати, тому що о шостій ранку збори на виїзд у Запоріжжя на роботу.

Були родичі, які віддали свою дочку мені в Запоріжжі подалі від підвалів і обстрілів. Були колеги, які запитували, куди передати їжу й одяг. Були люди з далекого-далекого на той час Києва – жінка, якій я здавала раз на місяць звітність, ніколи не цікавилася, як життя, вона здивувала. Писала щодня, питала, як справи, чим допомогти, а в кінці липня вона написала: «Я поговорила з чоловіком, у нас трикімнатна квартира. Ми вам виділимо кімнату, приїжджайте, якось впораємося, у тісноті не в образі».

Нам у машину кинули документи та крикнули: «Швидше звідси, газуй!

А ще пам’ятаю, було близько 12 ночі. Я стояла на заправці в Запоріжжі поруч із вокзалом і чекала машину з бла-бла-кар їхати додому і тут підходить дівчина й говорить: «Чому ви вночі на заправці із сумкою і так довго стоїте? Вас чоловік не забирає, може, я вас відвезу, куди вам? І грошей не треба, я просто так, хочу допомогти». Я посміхнулася та сказала, що все добре і за мною їдуть.

У Запоріжжі я переїжджала з Донецька за роботою, а з 2016 року живу в Києві. Так, були труднощі з пошуком квартир і косими поглядами на донецьку прописку, але це було простіше – ти вже зі «шматком хліба» з роботою і, як не дивно, у найпотрібнішу мить знаходилося житло і взагалі пазл складався якось сам собою.

Я впевнена на 100%, що повернуся додому. Там родичі, сім’я, друзі, але чи залишуся я там тепер, не впевнена. Там уже ніколи я не буду впевнена в завтрашньому дні, як до 2014 року, і відповідно ймовірність повернення на постійне місце проживання 50/50. Я мрію знову мати можливість їздити на потязі «Угольок». А о сьомій вечора виїхав з Києва/Донецька й о сьомій ранку приїхав до Донецька/Києва.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Донецьк 2014 2016 2021 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери діти 2014 2016 переїзд психологічні травми обстріли втрата близьких втрата роботи безпека та життєзабезпечення здоров'я житло робота літні люди (60+) діти перший день війни обстріли Донецька розлука з близькими 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій