Осичка Іванна, учениця 8 класу Соколівського опорного ліцею Жашківської міської ради

Вчитель, що надихнув на написання есе - Верезуб Оксана Миколаївна

Чому бути українкою – це моя суперсила?

У моєму розумінні українка – це вродлива дівчина, гарна жінка, дбайлива мама, мудра бабуся. Українка – берегиня роду, це мати – Україна! Для мене бути українкою означає гордо нести це ім'я. Чому ж я пишаюся тим, що я українка? Тому, що Українка Волелюбна, незламна. Живе, працює, воює. Віддана своїй Батьківщині. Патріотка.

А ще вона сильна, мужня, непохитна, працьовита, розумна, талановита, приклад для наслідування всім жінкам світу.

Згадаймо народжених у вишиванці славних українок всіх часів, яких знає весь світ. Нам є ким пишатися, ким захоплюватися і на кого рівнятися! Про жінок – українок в світі ходять легенди. Вони зробили все можливе і неможливе, щоб ми нині могли гордо сказати: «Я – Українка!»

Ось найвідоміші жінки давньої і сучасної України: княгиня Ольга, Анна Київська, Гальшка Острозька, Роксолана, Ганна Хмельницька, Олена Пчілка, Леся Українка, Соломія Крушельницька, Олена Теліга, Марія Заньковецька, Катерина Білокур, Маруся Чурай, Квітка Цісик, Ліна Костенко, Руслана, Джамала.

Усіх не перелічити. Але не можу не згадати Ольгу Харлан – українську Барбі, яка дуже гідно вчинила у ставленні до росіянки – фехтувальниці. Саме ці українки є прикладом для наслідування.

Наразі Перша леді, пані Олена Зеленська, активно займається реалізацією програми психологічної підтримки жінок і дітей, що постраждали від війни, адже діти – маленькі частинки великого щастя, ім'я якому - Життя!

Олена Зеленська звернулася до Конгресу США з проханням надати військову допомогу Україні. Вона просила зброю не вбивати, а захищатися. І я дякую, що Україна сьогодні не сама, що біль сердець українських дітей торкнувся людей в усьому світі.

В Україні іде війна. Якими ми бачимо українок сьогодні? Насамперед, жити в Україні, не залишати її  межі, розмовляти своєї рідною мовою.

Я не осуджую тих українців, які зараз за кордоном, я не маю такого права, є різні причини, але з більшою повагою ставлюсь до тих українців, які залишилися на Батьківщині та усіма силами протистоять ворогу. Сила нашої нації – в єдності!

Українська мова – це співуча душа України! Поки жива мова в устах народу, до того часу живий і народ!

А ще важливо, на мою думку, співати українських пісень, бо пісня – це святиня нашого народу, найцінніший духовний скарб, найдорожча реліквія, що передається від покоління до покоління.

Конче потрібно носити вишиванку, бо це – код нашої нації! Оберіг! Святиня! Душа і всесвіт України! Мистецький витвір! Нації великої богиня! Це – серце, кров! Це – мудрих пращурів коріння!

Крізь віки прийшла до нас багата українська культура. Наше завдання – примножувати матеріальні і духовні надбання свого  народу, зберігати звичаї і традиції, поважати державні закони і народні символи України, берегти рідну природу.

А головне на сьогодні – захищати нашу країну від ворога. У кожного свій фронт, але на кожному з цих фронтів є жінка – українка!

Мій фронт у 2022-2023 роках був освітнім і культурним. Я навчалася і брала участь у різних конкурсах. Отримала перемогу у конкурсах «Разом до перемоги», «Україна – це ти !», «Мистецький стрій у Дії». Успішно пройшла навчальний курс у Медіа – школі «Умань стрім», де вивчила теорію журналістики, публічних виступів, акторської майстерності, створення контенту в соціальних мережах, а також створювала сторіси для військових – захисників, зняла кавер на пісню «Україна – ти моя родина!».

Була успішною моя участь у Всеукраїнській українознавчій грі «Соняшник». Долучилася до найбільшого україномовного флешмобу – Радіодиктанту національної єдності « Дороги України». Брала участь у різноманітних заходах і акціях «На допомогу ЗСУ».

Я пишаюся тим, що я – Українка! Намагатимусь гідно пронести це ім'я крізь все своє життя! Піснею, як Квітка Цісик, прославлятиму Україну, бо я дуже люблю співати українські пісні, люблю свою Батьківщину. Мрію про краще майбутнє для своєї рідної землі, адже Я – Українка! Це ідентичність, яку трепетно ношу в серці і в душі.