Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ніна Пугачова

«Нам тікати нікуди, одна надія – мир»

переглядів: 1004

Питної води у нас немає, криниці пересохли. Без магазинів, лікарень і роботи ми живемо, як у резервації.

Через війну і мертвим немає спокою

Краще б я померла, ніж дітей своїх ховати. Тільки й бігаю на кладовище до сина. Там багато пам'ятників зруйновано снарядами. Через війну і мертвим немає спокою.

 На могилі сина розповідаю про успіхи онучки, вона вже студентка. Дівчинка втратила обох батьків. В її мами тромб обірвався, коли вона вела трирічну дочку до садка. Син помер від пневмонії. Ось і залишилася дитина сиротою.

Прибігла дочка з онуком, а я вся в крові, контужена

Додому завжди ходжу однією стежкою – остерігаюся мін, розтяжок і гадюк, тут їх дуже багато. На подвір'ї у нас лежить купа брухту – це осколки «Градів». Сапери нарахували приблизно 20 реактивних снарядів.

 Пам'ятаю, вискочила з дому, а тут вибухає все. Я бігом до підвалу – і більше нічого не пам'ятаю. Прибігла дочка з онуком, а я вся в крові, контужена. Три роки минуло, а на місці вибухів, як і раніше, випалена земля. Нічого не росте, кажуть, якась отруйна боєголовка була, біла.

Зараз у нашому селі живуть 35 осіб. До війни було втричі більше. Багато хто виїхав не тільки через обстріли, а через брак води. Чоловік щодня перевіряє, чи не повернулася вода у криниці. Кажуть, вибухи зсунули ґрунт. Нам, жителям Черненко, тікати нікуди. Єдиний порятунок – мир.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Черненко 2015 Текст Історії мирних
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій