Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Кирил Калінін

"Найстрашніше це те, що сім’я роз’єднана"

переглядів: 146

Калінін Кирил, 15 років, 9–Б клас, ОЗО «Білогородський ліцей №1»

Вчитель, що надихнув на написання єсе: вчителька укр. мови та літератури Лущ Ольга Іванівна

Конкурс єсе "Війна в долі моєї родини"

Нестерпна біль і віра в перемогу.

Перш ніж сісти за викладання думок на папері , я декілька днів прокручував у голові , як саме маю висвітлити цю тему. Тему , яка сьогодні є найболючішою, найактуальнішою . Ідея прийшла сама: пиши, згадавши пророчі слова Т.Г.Шевченка: Не вмирає душа наша, не вмирає воля.

Нагадаю ворогам нашим, що з деяких причин вони не, усвідомили нашої величності як народу, який має право на незалежність і самостійність, який давно претендує, щоб ярлик ,,молодшого брата ’’ було знято. Ми не скоримось і не здамось тому маємо виконати заповіт Кобзаря.

Приклад із життя моєї родини. Я народився в красивому і великому місті Донецьку, що належав прекрасній державі -Україні. Жив щасливо,з якоюсь трепетною любов’ю та повагою до свого міста , до своєї малої батьківщини.

Ходив до школи, гуляв із друзями, думки не маючи, що може бути по-іншому. Особливо запам’ятав конкурс євро – 2012:сидів із татом на стадіоні і шаленів по-дитячому від гордості і радості. Життя було прекрасним.

Ален, на жаль, у квітні 2014 Року розпочалася війна. Так, для мене вона розпочалась ще у 2014році, Донецьк за завмер на 8 років. Зовні ніби нічого і не змінилося : Донбас — арена є, але там ніхто не грає, не лунають оплески вболівальників ,, Шахтаря ’’ життя в місті візуально зупинилось. Воно — то продовжувалось,але не в соціальному та інформаційному просторі України. Уроки української мови потихеньку зникли. Мені почали нав’язувати іншу країну, не мою рідну Україну. Єдиною втіхою і насолодою була поїздка до родичів до Херсона, Де я міг хоч у гостях забути про війну.

Я ріс у війні, і звуки вибухів мене не лякають. Це норма для мене, нажаль!

8 лютого 2022року мій І тато зміг вирватись із того пекла і поїхав шукати вільний від нав’язування чужоземців Український спосіб життя. Планували переїхати до України (від улюбленого довоєнного Донецька залишилися тільки назва і спогади).

І ось знову…

24 лютого о шостій години годині ранку моїй мамі зателефонував тато:,, у нас тут знову війна”

Звичайно, Це було шоком для нас, адже всі знайомі друзі, куми, тато були в центрі воєнних подій. На той момент, як у Донецьку, так і у всій Україні було небезпечно. Найстрашніше Це те, що сім’я з роз’єднана. Тому, долаючи перешкоди та 1000 кілометрів дороги майже через пів Європи приїхали до батька у Білогородку. Тут добрі люди допомогли із помешканням.

Отак усе своє свідоме життя живу у війні. Від однієї лише думки, що милі серцю міста , які асоціюються з миром та безпекою - Херсон, Київ, Одеса, Львів і маленька Білогородка обстрілюються. Страшно подумати, що їх може чекати доля Мого Донецька.

Ми пройшли через 5 кордонів ,щоб Знайти затишок від ворогів -терористів. У Білогородці зустріли хороших і чуйних людей. Ми в Україні! Але справжній лихо не дає спокою, Херсон окупований і навіть названий,,російським”. Для мене - справжня біда, коли наші люди стали частиною чужої країни і системи. Важко писати душевний біль і хвилювання за тих людей. Я всім серцем і душею разом із ними. Вірю, що настане довгожданий день Перемоги, Донецьк, Херсон, Крим будуть нашими, українськими.

Під час війни люди( хоча не всі)змінюють свої погляди: духовне переважує матеріальне. Для мене — це люди, які поряд, друзі, родина. Справжні друзі, які допомогли батькам труда влаштуватись допомогли із житлом. Люди, які допомагають усім, чим можуть.

Мій тато мені пояснює, у чому різниця між Україною і Росією — терористом. Україна у важкий час плакала разом із Росією а саме:

—Ми плакали, коли був Беслан.

— Коли був Норд Ост.

— Ми співчували коли підривали метро і будинки.

— Ми плакали коли у них гинули люди.

А що маємо? Ніж у спину, у серце! Ми стали Бандерівцями і хохлами (хоча цим і пишаємося). Тому не хочемо влади путіна. Хочемо бути європейцями на українському ґрунті:

А щоб цього досягнути, пам’ятаємо настанову Т.Г. Шевченка із поеми „ Кавказ ”:

Борітеся — поборете…

Згадана і написана журлива сторінка мого п’ятнадцятилітнього юнака нехай не буде плаксивою , А навпаки, підійми до небес на крилах мою неньку Україну і її героїчний народ !

Найстрашніше це те, що сім’я роз’єднана

А ось фотографія мого донецького дитинства. 2 роки тому…

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Донецьк 2014 2022 Текст Історії мирних діти 2014 переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення діти перший день війни 2022 окупація Конкурс есе 2022
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій