Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Дар'я Анатоліївна Яценко

«Найбільше мене шокували тіла мертвих людей»

переглядів: 106

Я жила в центрі Маріуполя, навчалася на третьому курсі Маріупольського державного університету і паралельно працювала. 24 лютого був мій останній вихідний. Мене розбудили і сказали, що почалася війна. Я спочатку не повірила: ну яка війна у 21 столітті! Думала, що це швидко мине, але все затягнулося. Ми переїхали у магазин, який працював до останнього. Там працювали і жили.

Поки я була в магазині, я не знала, що відбувається навкруги. Коли магазин розбомбили, мені було нікуди йти.

Важко було пристосуватися до нових умов у підвалі. Була проблема з приготуванням їжі. Не було зв'язку, неможливо було зв'язатися з рідними.

Мені пощастило, що я встигла купити ліки від застуди, а ще у магазині ми купували їжу і у нас була вода. А коли магазин розбомбили, ми залишилися ні з чим. Було складно дістати елементарне.

Найбільше шокували тіла мертвих людей. Вони були всюди. У деяких людей з'явилася жорстокість, навіть у більшості. Я не кажу про росіян - це очевидно, я - про мирних мешканців.

16 березня я пішла з хлопцем шукати свою сестру. Ми йшли через центр, і біля нас влучив снаряд. Ми забігли у найближчий підвал, там і заночували. Дізналися, що одна жінка мала їхати у Мангуш. Ми попросили, щоб вона нас вивезла. У Мангуші ми пробули день, ночували у лікарні. Потім п’ять годин простояли на трасі, щоб зловити попутку. Так ми дісталися Бердянська. Там залишилися ще на день. Знайшли евакуаційний автобус до Запоріжжя і виїхали на ньому. Їхали майже два дні, тому що були обстріли і автобус на певних ділянках зупинявся. Ночували на мосту. Приїхали до Запоріжжя, і в той же день сіли на потяг до Рівненської області. А звідти вже автобусом дістались Чернівців.

Від початку війни я вже маю третю роботу.

Проблеми з психікою почалися, коли я розслабилась. У Маріуполі я була дуже зібрана.

Сподіваюсь, що війна закінчиться дуже скоро. У нас багато воєнної техніки, є підтримка західних країн. Коли закінчиться війна, я хочу повернутися у Маріуполь, потім поїду на заробітки, назбираю грошей і куплю собі квартиру у Маріуполі. Все буде добре.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки молодь переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли втрата роботи безпека та життєзабезпечення житло непродовольчі товари робота внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій