Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Катерина Чанглі

"Наче це - більше не наша батьківщина"

переглядів: 16

Вугледар, Волноваха, Сєвєродонецьк… Переселенці з міст, які російська армія зруйнувала вщент або які зараз перебувають під окупацією, малюють рідні місця такими, якими вони їх знали до війни. Акцію влаштували в Дніпрі, у Будинку мистецтв. Через створення акварельних пейзажів люди проживають свої незагоєні емоційні рани – тугу й біль за малою батьківщиною.

Через що пройшли під час повномасштабної війни, як дають собі раду з нинішнім життям та які місця зі своїх снів та спогадів обрали для малюнків – про це учасники акції розповіли проєкту «Ти як?». Матеріал Радіо Свобода.

Вчителька початкових класів з селища Бугас, що під Волновахою, Катерина Чанглі розповідає: її мала батьківщина була окупована на другий день повномасштабної війни, 25 лютого 2022-го. Того дня на рідних вулицях вона побачила російські танки.

Це більше не наша батьківщина...?

Катерина Чанглі: «Ми побачили, як росіяни заїхали на своїй техніці, їхали по селищу, з прапорами, махали ними. Ми йшли від батьків додому, повернулися назад. Було страшно. В окупації ми прожили березень, квітень і травень. Не було ані газу, ні світла, життя не було. Сиділи у підвалі, через наше селище літало на Волноваху. Два-три тижні вони гатили по Волновасі саме через нас. Є руйнування, кілька людей загинуло. Окупанти жили в людських хатах, приходили, «перепис» людей робили, машини забирали в людей».

Це більше не наша батьківщина...?

Переселенці з Вугледара та Волновахи малюють рідні міста

Окупанти якийсь час жили в рідній школі Катерини. Вони мародерили, залишили по собі бруд і руйнування. Потім постало питання до неї як вчительки – повернутися до роботи, але під російським прапором.

«Поки ми сиділи по підвалах, перші два тижні в школі жили окупанти. Коли ми прийшли до школи, там був жах: класи зруйновані, все викрадене, на дошках понаписували: «Учите русский язык», «Путін – наш президент», тощо. Ми все поприбирали, помили… А потім стало зрозуміло, що якщо залишитися у селищі, треба буде виходити на роботу. Я сказала: «Ні!». Це було принципово для мене. Я ж працювала заступником директора з виховної роботи і весь цей час виховувала в дітях любов до України. І що, треба було сказати: «Це більше не наша Батьківщина, любіть іншу країну?! Я не змогла», – каже Катерина.

Це більше не наша батьківщина...?

На акції

Із чоловіком та сином-школярем жінка зуміла дістатися до Дніпра в травні 2022 року. Зараз веде уроки для волноваських дітей дистанційно. Спогади про рідні місця дуже болісні для неї. Прийшовши на акцію, вона взялася малювати церкву – саме ту, де хрестили її доньку й сина.

«Згадується вокзал у Волновасі, з якого ми їздили, Будинок творчості, бо з ним було пов’язане моє життя, церква, де ми хрестили обох дітей... Все дуже важливе й дуже болюче для мене», – ділиться вона.

Copyright (c)2022 RFE/RL, Inc. Used with the permission of Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Бугас 2022 2023 Текст Історії мирних жінки діти переїзд обстріли безпека та життєзабезпечення житло діти внутрішньо переміщені особи перший день війни окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій