Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Валентина Андріївна Шаганова

«Почався обстріл – і я під покинутий будинок полізла»

переглядів: 613

Перший день війни я не можу визначити, усе було несподівано. Я думала, що на один-два дні щось буде незрозуміле.

Наше селище дуже обстрілювали. Було таке, що опинялися на вулиці в цей час, але зразу губилися, кидалися кудись ховатися, і в такі дивні місця (сміється). Ну, ось я ішла вулицею, почався сильним обстріл. Я з велосипедом була. Не знаю, куди подітися. Під покинутий будинок полізла, у бур’ян. Якось це було несподівано. Я дуже перелякалася. Потім поки щось зрозуміла, уже вилізла звідти й пішла дорогою, хоча обстріл тривав. Це було, напевно, навесні 2015 року.

У моєму будинку дах побитий був, а так в моїй родині ніхто не постраждав. І помешкання дуже не постраждало, але нам допомогли. Нам перекрила організація гуманітарна якась дах.

Через війну фінансовий стан у нас зовсім поганий, тому що всі залишилися без роботи. Сини, наприклад, удома.

Уся робота, яка була, тепер на території, непідконтрольній Україні. У Ясинуватій найближчі місця, найзручніші для нас. Там і наші лікарні були і роботи. А тепер, якщо захворієш, то лікаря толкового немає. У нас немає поліклініки, немає де аналізи здати. Там училища – наші діти всі там навчалися.

У безпеці себе я і зараз не відчуваю, хоча начебто обстрілів таких немає, які були. Але я не вважаю, що ми в безпеці. Однак якийсь страх у душі, що знову може щось початися, зберігся.

Хочеться, щоб було, як раніше. Родичів у нас багато там позалишалося. У мене онук там. Він навчався в будівельному технікумі, у 2014-му закінчив і потім одружився. Тепер він там, а ми всі тут. А онучка в Києві, поїхала щось підзаробити.

Ми отримували допомогу. Фонд Ріната Ахметова дуже-дуже добре нам допомагав. Ще «Людина в біді» був. Червоний Хрест добре допомагав – нам дах перекрили.

А у 2020 році ми отримали 36 тисяч на придбання великої рогатої худоби. Ми придбали корову.

Тоді всі були вдома – п’ять чоловік. У нас три місяці світла не було, свічок вдома не було й запасу солі. Такий період вийшов, що взагалі нічого не було. Нам дуже гуманітарна допомога допомогла. 2014-2016 роки дуже в поганому становищі були і морально, і фінансово. І ці гуманітарні допомоги, які нам давали у вигляді тієї ж крупи, макаронів – це була дуже велика підтримка. Ми дуже вдячні людям, які все це організовували.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Верхньоторецьке 2015 Текст Історії мирних пенсіонери 2015 зруйновано або пошкоджено житло обстріли безпека та життєзабезпечення
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій