Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Тетяна Захарченко

"На уламках рятувальники знайшли собаку, який плакав, бо під завалами були його вже мертві господарі"

переглядів: 103

Захарченко Тетяна

10 клас, Запорізька єврейська гімназія "ОРТ-Алєф"

Вчителька, що надихнула на написання: Колосовська Оксана Петрівна

Конкурс есе «Війна. Моя історія»

З давніх-давен українці мали відстоювати своє право на незалежність, власну культуру та суверенну державу. Відтоді минуло вже багато століть, а тінь Російської імперії досі переслідує наш незламний народ. Проте, як показала історія, любов до Батьківщини, національне самоусвідомлення і гордість вище наказів самопроголошених царів.

Україна багатонаціональна. Ця різнобарвність населення додає кожній області, містечку та окремій родині особливого колориту, яким просякнуті тамтешні традиції. Я знаю про це не з чуток, тому що навчаюся у єврейській гімназії і добре знайома з традиціями євреїв, чия українська діаспора напрочуд велика. Іудеї мають у своєму календарі багато релігійних свят, у кожного з яких є свої особливості: молитви, звичаї, страви. Взагалі культура Ізраїлю доволі незвична та своєрідна, але в той же час – цікава.

24 лютого – день, який зламав життя та змінив долі мільйонів людей. Ці цифри закарбувалися в серці кожного українця, написані кров’ю полеглих: героїв, що боронили свою державу та ні в чому невинних мирних жителів, які вірили в краще майбутнє. «Спеціальна військова операція» - так кремлівські пропагандисти називають вторгнення в Україну.

Сучасне російське телебачення – збірка казок про неонацистів, бандерівців та шанувальників гітлерівської свастики, а громадяни цієї країни – зомбовані маріонетки, які не знають та не вміють відстоювати свої права.

Ворог розбив будинок у Дніпрі. На уламках рятувальники знайшли собаку, який плакав, бо під завалами були його вже мертві господарі. Прочитавши цю історію, я зрозуміла, що в одній маленькій та беззахисній тварині може бути більше людяності, ніж у ста сорока чотирьохмільйонній країні. Українські міста стоять на уламках розбитих сердець. Неможливо забути те, що зараз коять нелюди на нашій землі, поливаючи її кров’ю.

Не оминула біда і моєї невеличкої родини.

Дядько Андрій, який отримав контузію ще у 2014 році, героїчно захищаючи східноукраїнський регіон від загарбників, з перших днів повномасштабної війни оббивав пороги військкоматів, щоб піти на захист сім’ї та держави.

Зараз він воює на запорізькому напрямку, проте недавно мав коротку відпусту та одружився з коханою жінкою. Людмила – тепер часточка нашої родини, ми разом чекаємо Андрія та його побратимів з Перемогою, живими та здоровими! Мій дядько – справжній герой.

Моя мама працює операційною медсестрою в лікарні, куди привозять постраждалих внаслідок прильотів та воєнних дій. Вона рятує людські життя та змушена стикатися зі смертю і горем віч-на-віч.

Останній такий випадок стався три дні тому. Вона дуже близько побачила біля себе жах війни. Ввечері мама нічого мені не розповідала, але в очах її я побачила біль та страждання. Я зрозуміла: врятували не всіх.

Мої бабуся з дідусем мешкають у селі під Бердянськом, яке зараз знаходиться в окупації. З цим місцем мене пов’язує багато теплих спогадів дитинства. У регіоні нещодавно проходив псевдо референдум, який усі цивілізовані крани світу визнали нелегітимним. Дула автоматів були направлені на моїх найближчих людей, на їх сусідів, друзів та знайомих. Зв’язок з ними буває дуже рідко, дізнатися про їхнє життя вдається, але полегшення розмова не приносить.

Моїм найближчим людям зараз дуже важко, як і всій Україні, тому я стараюсь їх підтримати, як тільки можу. Ми часто згадуємо новорічні свята, у моєї сім’ї велика бібліотека, наші улюблені книги: українські народні казки, твори Івана Франка, Лесі Українки і Тараса Шевченка. Мама багато творів Кобзаря знає напам’ять. А ще вона дуже любить вишивати, і тепер поряд з її вишитими картинами, де найчастіше зображені пейзажі, висить один портрет. Це портрет Тараса Григоровича Шевченка. Мама його вишила, коли ми були з нею в евакуації в місті Трускавець.

На Новорічні свята вся родина збиралася разом. Зима, яка була і залишається улюбленою порою року, перетворилася на початок пекельних випробувань. Зараз я дуже самотня, бо багато друзів виїхали за кордон.

Не дарма кажуть, що найтемніший час настає перед світанком. Українці повинні не занепасти духом, підтримувати одне одного, а найголовніше – вірити в ЗСУ. Після перемоги ми обов’язково відновимо все зруйноване, а сьогоднішні події стануть важливим історичним уроком для людства.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Запоріжжя 2022 2023 Текст Історії мирних діти поранені обстріли безпека та життєзабезпечення діти розлука з близькими окупація Конкурс есе 2023
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій