Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Михайло Гарійович Баракович

"На нашому подвір'ї було поховано тридцять людей"

переглядів: 101

У нас велика родина. Я і моя дружина мешкали у тому самому знаменитому будинку по проспекту Металургів, 47, який розбило навпіл бомбою на другий день після драмтеатру. Донька, її чоловік і онука жили навпроти Головпоштамту. Вони теж відчули бомбардування і у них вилетіли шибки. Моя теща жила у 17 мікрорайоні. І всі виїхали 16 березня з Маріуполя після бомбардування драмтеатру. 

24 лютого вибухів у центрі не було чути, але зателефонував мій друг з Лівого берега, там було дуже гучно. Були влучання уже у перший день. По даху летіли уламки напевно від ракет. 

По воду ходили до джерела на Малофонтанну. Я знаю це джерело ще з дитинства. Їжа була, ми встигли закупитися поруч на оптовому ринку. Ліки були на перший час, ті, які були вдома. 

Найбільше шокували обстріли і бомбардування. Відсутність зв'язку, світла, газу, води - це було не так жахливо. До цього майже можна пристосуватися, а от до бомбардувань і обстрілів пристосуватися неможливо. Я бачив загиблих уже 2 березня. Потім 9 березня, коли був обстріляний і загорівся оптовий ринок. Пізніше вони були вже скрізь. 

Були люди, які приємно здивували, і навпаки - дуже неприємно. Тобто війна, як лакмусовий папірець, людину проявляє. Дуже неприємно було те, що у владі не всі працювали, як їм належить. Напевно, люди йшли у владу не заради людей, а заради грошей. Представники водоканалу під обстрілами возили воду, а наш мер втік на другий день після початку війни. І розповідав нам, що усе добре, все під контролем, нас врятують. Але було далеко не все під контролем, та й рятувалися ми самі. 

Ми виїжджали власною автівкою - Москвичем. Був іще Москвич сина, але його 14 березня після обстрілу було розтрощено разом із гаражем. Ми всімох виїхали з Маріуполя 16 березня. У Запоріжжі опинились зранку 18 березня. Їхали з двома ночівлями через Бердянськ, Токмак, Василівку. 

Приємно здивували люди у селищі Хмельницькому. Там директорка місцевої школи згуртувала громаду. Вони надавали притулок біженцям у школі, забезпечували нас їжею, теплом. Дуже хочемо після закінчення війни поїхати туди родиною, подякувати людям за гостинність і підтримку. 

Ми зупинилися у Кам'янському, тому що знайшли житло через знайомих. 

Зараз одне велике бажання, щоб звільнили усі наші міста, щоб якомога менше загинуло людей. І хочемо повернутися до рідного міста. Моя дружина дуже сумує і водночас дуже боїться повертатись. Вона бачила загиблих і їхні поховання. У нашому подвір'ї на кінець березня було поховано близько 30 людей. Загинула наша кума з сином. На жаль, у нас була тільки одна автівка і ми не мали можливості їх забрати. Дуже багато загинуло людей і їхнє точно число буде дуже важко встановити. Дуже багато людей потрапили під завали. Для чого росіяни і зносять будівлі разом з останками людей, аби приховати реальну кількість жертв. Тому, думаю, що ми не дізнаємося ніколи, яку кількість маріупольців убили окупанти.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода житло непродовольчі товари літні люди (60+) внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій