Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Варвара Морозова

«На будинках з’явилися написи «Бункер»»

переглядів: 320

Морозова Варвара, 16 років, ліцей № 4 «Успіх», м. Краматорськ

Есе "День, коли для тебе почалась війна"

Для мене війна була тим, що не можливе у наш час. Це страшні, давно завершені події. Але тремтячі вікна від літака, що пролетів поряд, переконували мене у зворотному.

Немає точної дати, кили саме почалась війна. У пам’яті закарбувались тільки події того моторошного дня. Маленька, я снідала і дивилась у вікно, як раптом почувся дивний, до того моменту не знайомий звук.

Стурбована мати бере мене на руки й несе у ванну, у середині вона застелена ковдрами. Я питаю, що коїться, нащо ми тут… У цей момент зникло світло. Це мене не дивувало, бо траплялось доволі часто. Здавалось, час зупинився, і скільки ми там сиділи, невідомо.

Люди змінились, вони стали більш похмурими, виходили на вулицю лише за потребами. На будинках з’явилися написи «Бункер». По місту ходили люди у військовій формі зі зброєю, іноді зупиняли мирне населення та прохали показати документи. Асфальт на дорогах почав руйнуватися, бо по ньому кожного дня проїжджала військова техніка, найстрашніше – це танки з важкою шипастою гусінню. Небо було сіре, постійно стояв гул від літаків-винищувачів.

Була й гарна сторона – про нас не забули. Раз на тиждень приїжджали вантажівки з волонтерами, їжею, медикаментами.

Новини про події на сході лунали на всіх телеканалах. Щодня говорили про загиблих і постраждалих. На моїх очах з’явились сльози, коли я чула про моє місто. День тому в сусідній будинок влучив снаряд, а вже сьогодні я бачу це в новинах. Неймовірний жах охоплював мене. Усі відчуття загострені, мій емоційний стан нестабільний. Страх, занепокоєння, нерозуміння, жаль, тривога в один момент поєднувалися воєдино.

Незважаючи на те, що мої батьки були також занепокоєні, вони підтримували, заспокоювали мене. Одного дня за мною приїхала бабуся і забрала на місяць до себе. Ми їхали в іншу область, нас зупинили на блокпості для перевірки документів. Поруч стояв автобус з мирними громадянами, з нього виходили чоловіки. Деяких парубків затримали. Люди почали прохати, щоб їх відпустили, жінка плакала і благала не чіпати її сина.

Мене з бабусею пропустили, чоловік у військовій формі автоматом показав нам напрямок руху. Я запитувала бабусю про ту ситуацію і чого волала та пані. Відповідь була короткою: «Її сина забирають на війну».

Через місяць я в рідному місті. На будинках майорить жовто-блакитний прапор. У моєму класі з’явилися нові діти. Учитель називає їх переселенцями. Я починаю з ними спілкуватись, вони розповідають свої історії, що лякають. Більшість із них вже ніколи не повернуться додому. Деякі втратили одного з батьків, родичів, друзів, домашніх улюбленців. У кожного своя історія, але їх всіх об’єднує війна.

Іду стежками рідного міста сьогодні, я бачу всміхнених людей, величезний прапор, що дає відчуття безпеки. Звуки сирени і гул від пострілів змінився на пташиний щебет. Усе більше людей починають говорити рідною, солов’їною за власним бажанням. Народ ідентифікує себе українцями. Я можу вільно гуляти по місту, не хвилюючись про себе і своїх рідних. Мабуть, це мир для мене – бути вільною у своїх висловлюваннях і діях. Але присмак війни досі залишився в нічних кошмарах.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Краматорськ 2014 Текст Історії мирних діти переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення діти Конкурс есе 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій