Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ірина Євгенівна Черенкова

«Ми жили й не цінували мир»

переглядів: 635

Я перебувала в селищі, і спочатку ми дуже сильно відчували початок війни. Літали вертольоти, літак летів навпроти мого будинку. Був сильний вибух. Пізніше ми знайшли і снаряд. Усі були перелякані. Усе було дуже несподівано для нас, а потім були чутні обстріли. Ми зрозуміли, що таке «Гради», снаряди, поруч із позицією неодноразово була чутна кулеметна черга.

Бойові дії відбувалися і в межах нашого селища, перестрілки були. Це теж було несподівано. Ідеш із роботи, а на зупинці людей ставили на коліна, обшукували, когось шукали. Це було, звичайно, дуже страшно.

Були якісь вибухи – ми спускалися в підвал. Долітало до нашого населеного пункту, а ми потім на дитячих майданчиках підбирали осколки, збирали скло в під’їздах. Це був початок, люди часто сиділи в підвалах.

Під час активних бойових дій ми нікуди не виїжджали. У нас немає такої фінансової можливості, оскільки немає родичів, усі вже померли.

Війна внесла зміни. З’явився страх, хвороби, тиск [гіпертонія], невпевненість у завтрашньому дні. Спочатку був дуже великий страх, зараз ми звикли. Минулого тижня о четвертій годині ранку були обстріли, але ми вже не ховаємося, не бігаємо в підвал, усе сприймаємо, як ніби так і треба. Це впливає на нервову систему – виникає безсоння, якась слабкість, депресія.

Нам заборонили ходити в бік цвинтаря на свята. Уже багато років ми не можемо відвідати могили своїх родичів, переїхати на той бік до знайомих чи друзів, вони теж не можуть у нас залишитися. Блокпости закриті, ми втратили можливість вільно пересуватися.

Під час сильних обстрілів у 2018 році зникло світло, були перебої з газом, зруйновано багато житлових будинків у приватному секторі. Люди залишилися без дахів, у п’ятиповерхівках не було скла.

Добре, що гуманітарні організації та держава потурбувалися. На ремонт людям виділяли матеріали, приїжджали бригади, тому що була зима й холодно, швидко все робили. Багато разів був пошкоджений інтернет. Ми все це пережили...

Ми жили й не цінували мир. Можна було вільно пересуватися, спокійно спали, багато про що не замислювалися. Часто відвідують думки про те, що сьогодні живеш, а завтра тебе може не бути. А чи все ти в цьому житті встиг? Може, треба комусь допомогти, поки можеш думати. При мирному, хорошому житті про це не думаєш і не цінуєш життя та свободу.

Я отримувала гуманітарну допомогу як мати-одиначка. Постійно були продуктові набори від Фонду Ріната Ахметова. І завдяки цій допомозі ми виживали. Завжди були крупи, борошно, коли не було грошей. Це було хорошою підтримкою. Зарплата в мене мінімальна, дуже важко жити.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Новолуганське 2014 Аудіо Історії мирних жінки психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення здоров'я
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій