Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олексій і Надія Кравченко

«Ми з тобою ще не просто станцюємо!»

переглядів: 1094

Кравченко Олексій, 76 років:

Ми з тобою ще не просто станцюємо!

Ми живемо, на жаль, на лінії зіткнення, Світлодарська дуга, у Світлодарську. Однокімнатна квартира у нас. Жили разом з дочкою в трикімнатній квартирі до 2015 року. Потім обстріл був божевільний нашого містечка.

Рідко який будинок не постраждав. За шибки й розмова не йшла, вікна летіли. Було три влучання прямих у наш будинок, не рахуючи навколо безлічі розривів. І біля школи, і на стадіон шкільний ще дві ракети прилетіло, і в торець будинку сусіднього. Вибухів достатньо.

Особливо запам’ятався обстріл 24 січня 2015 року. Ми були в бомбосховищі, у нашому домі. Але воно непідготовлене, не здане в експлуатацію, там не можна перебувати. Ми там обладнали куточок, щоб сховатися під час бомбардування.

І ось так рвонуло, що полетіли вікна разом з рамами, двері. І внучок вискакує. Йому дев’ятий рік був. Бабусю обійняв за ногу і кричить: «Бабуся! Не хочу вмирати, я ще мало прожив!» Ви знаєте, мені, як колишньому солдату, відслужив, віддав армії 28 років, як було прикро, до сліз прикро і гірко від мого безсилля, від неможливості допомогти дитині, допомогти дітям, допомогти дружині.

Ми з тобою ще не просто станцюємо!

Не було світла днів з чотири, газ перебивало. Тут так горіло вночі... було на що подивитися. І темінь. Селище як вимерло, містечко вимерло і все, ні звуку, ні пів звуку. Тільки собаки гавкають. Жах.

Я військовий, служив в артилерійському полку, нібито до розривів і пострілів звик. Але зараз десь дверима грюкне машина на вулиці – вже прислухаєшся, це приліт чи постріл? На кожен різкий звук, хлопок, реакція миттєва. Щоб у першу чергу захистити або укрити внучат.

Дружина оглухла. І так поганенько чула, а зараз взагалі не чує нічого. Не вік став причиною, це нервове. Через кожну нісенітницю у неї миттєво страх, страх, страх. Я спочатку думав, вона просто, як жінка, прикидається, а потім дивлюся, що в неї губи синіють і тремтять, вся тремтить. Я такого не бачив, я в чоловічому колективі весь час прожив. Це ж взагалі, як можна так боятися?

Ми з тобою ще не просто станцюємо!

Надія Кравченко, 76 років:

Ми з тобою ще не просто станцюємо!

У 2013 році мікроінсульт перенесла, а в 2015-му інсульт. Ну, відійшла трохи, працюю, ходжу. Це страх. У 2014-му році влітку внучок у третій клас перейшов. Гуляв у садочку. І біля садка як почали сипатися бомби! Я стояла на ганку. Він перелетів через огорожу, як його хтось перекинув. Мене схопив, кричить: «Бабуся, давай ховайся! Давай ховатися, бабуся!» А куди ховатися? Я не знаю.

Кравченко Олексій:

Раніше просто так бажали миру, добра. А зараз воістину дізналися ціну цього миру, самому цьому слову. Яке це багате й бажане слово, і яка це надія на те, щоб настав мир. Сподіваюся кожної миті, що настане мирний час, і заспокоюю дружину свою, що настане. Не може бути такого, щоб нескінченно була війна. Ми з тобою не просто станцюємо, а ще станцюємо гопак, полечку українську нашу. Але, на жаль, поки це тільки в мріях і надіях.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Світлодарськ 2014 2015 2018 Відео Історії мирних
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій