Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Любов Андріївна Романенко

«Ми нікуди-нікуди звідси не поїдемо»

переглядів: 756

Могла сховатися від війни в Харкові або на Західній Україні. Любов Романенко в прифронтовому Новолуганському пережила багато страшних днів. Але їхати з дому не хоче.

Пам’ятаю найперший день війни. Слов’янськ і Краматорськ уже були захоплені. Ми ще цього не розуміли, тому що нас не торкнулося. Вірніше, я не розуміла, як це, коли стріляють, не усвідомлювала, як це страшно. Не доходило доти, доки не обстріляли нас.

Воєнні дії доводилося бачити своїми очима багато разів. Ми з чоловіком садили кукурудзу, а поруч [вулиця] Високовольтна. І почули, як щось свистить. До цього я жодного разу не чула. Думали, що це ворони. І над головою «вугух»! Саме снаряд летів над головою. Спочатку не дійшло, що це було, а потім, коли вибухнуло в районі комбікормових будинків, тоді вже стало зрозуміло.

Це було ще на самому початку війни. Над головами літали літаки. Було страшно. Стіни тремтіли дуже. Будинок постраждав, коли стріляли «Гради». Тоді в половини селища вилетіли вікна. У нас тоді все було нормально. Я відкрила вікна, і це нас врятувало.

Ми нікуди-нікуди звідси не поїдемо

Я виїжджала до Харкова, але потім повернулася. Говорила: «Нехай стріляють, війна. Усе, що хочеш, але додому». Вода, слава Богу, є постійно. У мене в сараї стояла газова пічка. Доводилося там готувати їжу.

Два дні тому такі обстріли були о 4 ранку! Стіни тремтіли, боїшся. У нас панельний будинок. Сестра – будівельник, говорить: «Будинок може скластися, як сірникова коробка».

Стріляли хлопці, працювали, звичайно. Якось зараз постійно напружено. Якщо десь стукнуло – нерви вже не в порядку.

Усе змінилося на гірше. Нічого доброго не чекаєш...

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Новолуганське 2014 2021 Аудіо Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери 2014 переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення здоров'я житло літні люди (60+) перший день війни 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій