Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ігор

«Ми були в шоці від усього, що відбувалося»

переглядів: 831

Війна для мене – це причина зміни мого життя. Мені довелося зробити вибір, який зараз змушує жити в не моєму місці і мати друзів, з якими я вже познайомився в Києві. Я змушений був залишити мій дім, моїх старих друзів.

Якось я був у центрі міста, біля центрального універмагу в Донецьку, і там була старенька кондитерська. Поки робив замовлення повернувся подивитися, а за мною стояли два хлопці неслов’янської зовнішності у повній бойовій розкладці, в бронежилетах, з автоматами, кулеметами і вони так само хотіли взяти торта або еклера. Я зрозумів, що ці хлопці не наші. І дуже неприємне таке відчуття, коли ти зовсім беззахисний, тобто з цим еклером, а позаду два хлопці з кулеметами. Після того зрозумів, що тут діла не буде і треба їхати з Донецька. Я думаю, що це була весна 2014 року або початок літа. Через два тижні я поїхав в Київ.

Обстрілів з тяжкої артилерії я не бачив, я бачив захват відділу міліції в центрі Донецька, бо офіс нашої компанії був поруч. Я повертався в офіс з обіду та почув постріли з автоматів.

Ми були в шоці від усього, що відбувалося. Сидячи в квартирах ще в Донецьку, коли була анексія Криму, ми не могли уявити, що це може трапитися і в нас.

Було відчуття спустошення, що ти залишився один. І я зараз інколи пригадую цей свій стан, коли в тебе нема нічого, нікого і дуже вдячний життю, що воно надало натомість інші можливості, і я ними зміг скористуватися  якоюсь мірою. Тому це відчуття спустошеності назавжди зі мною буде в пам’яті.

Я поїхав дуже рано з Донецьку. Пам’ятаю пусті вулиці, тобто вже почали люди з Донецька виїжджати. Я покинув свій дім, а потім вже моя родина об’єдналася у Києві. Зараз цей момент єднання є найважливішим за цей період.

Ми знаємо багато таких історій, коли люди покинули своє комфортне життя, якісне в Донецьку та зараз змушені жити в набагато гірших умовах. Можливо, для мене як умовний плюс зіграло те, що я не був дуже забезпеченою людиною, і у Києві в мене навпаки життя покращилось. Коли я переїхав до Києва, перші дні дуже сумував за Донецьком, бачив відмінності в людях, але згодом прийняв це місто, прийняв людей.

Мені тут дуже пощастило, бо компанія, де я працюю, мала офіси в Одесі і Києві. Я поїхав у відрядження в Київ. І так сталося, що вже не повертався. Пощастило, що тут була робота, можливість десь перший час жити, і я дуже вдячний. Мій дім вже тут, я роблю все, щоб закріпитися саме тут.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Донецьк 2014 Аудіо Історії мирних чоловіки молодь 2014 переїзд внутрішньо переміщені особи обстріли Донецька
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій