Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Світлана Анатоліївна Кирилова

«Чоловік потрапив своєю машиною в танковий бій і був контужений»

переглядів: 511

Чоловік Світлани Анатоліївни дорогою до Харкова потрапив у заміс військових дій. Уся сім’я потім опинилася в лікарні, а потім почала блукати по квартирах, адже свій будинок подружжя Кирилових залишило у непідконтрольній Макіївці.

У нас був будинок, у чоловіка робота, він у мене вчений. Свій офіс, де він займався науковою діяльністю. Усе це закрилося.

Коли почалася війна, ми довго сподівалися, що ситуація зміниться. Чекали до зими 2015 року. А виїхали ненароком. Чоловік їхав до Харкова, бо там мав головний офіс. Виїжджаючи 30 січня 2015 року на Харків, він потрапив своєю машиною у танковий бій.

Він їхав полями. Попереду йшла машина, яка знала ці стежки. Вони вискочили прямо в бій, чоловік був контужений. До Слов’янська доїхав – нічого не чув, лише у Слов’янську почав трохи чути.

Приїхав до Харкова – у нього стався інсульт. Я слідом виїжджала цього ж ранку, їхала через Росію на таксі, без грошей, з одним пакетом, бо треба було його рятувати. Добре, що там друзі були.

І ось 1 лютого ми залишились там. Обоє місяць пролежали в одній палаті в нейрохірургії, бо в мене на нервовому ґрунті запалився сідничний нерв.

У Харкові ми пробули рік. Відновилися, але душа вболівала за будинком. Свій будинок у центрі Макіївки після капітального ремонту. У нас залишився собака, великий московський сторожовий, який дуже сумував за нами.

Повернулися додому, але нас вистачило буквально на рік. Була депресія моторошна, нестерпна. Ми сиділи без грошей, не було за що купити їжу, бо не могли проїхати ніде.

Скрізь треба було довго стояти на блокпостах. Чоловік у його стані не міг стільки вистоювати на постах. Але одного разу ми відстояли 10-12-годинну чергу й виїхали. У той день у мене в гаманці було лише 24 гривні.

Відтоді тут, у Новгородському [Нью-Йорку]. Будинок стоїть у Макіївці, ми тут живемо по квартирах. Розуміємо, що повернення додому, мабуть, не буде, бо там усе гірше й гірше.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Новгородське (нині Нью-Йорк) 2014 2015 2021 Текст Історії мирних жінки чоловіки 2014 2015 переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення здоров'я 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій