Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Людмила Григорівна Апостолака

"Моїх сусідок поховали між будинками - там, де ростуть дерева"

переглядів: 55

Я у Маріуполі жила одна у трикімнатній квартирі. Поряд у сусідів вибило вікна, а у мене квартира залишилась цілою. Вони прийшли втрьох (мама, дочка і внучка) жити до мене, потім до нас приєднався мій товариш Жигунов, у якого також вибило вікна. Тож у трикімнатній квартирі мешкало три родини. 

Стріляли день і ніч, не припиняючи. Я не спускалась у підвал, у ванній поклала собі подушки, я невисокого зросту, поміщалась і там ночувала. Моя сусідка Люба була хвора, як тільки лунали вибухи вона говорила: "Мене хтось у груди вдарив". Через деякий час вона померла. З нашого під'їзду ще двоє людей померли, у яких було хворе серце. А поховали їх на бульварі Шевченка - там, де раніше гуляли по стежечках: там були ями, легше було копати. 

Шокувала одна історія. Якось я на подвір'ї біля вогнища познайомилась з молодою дівчиною Каріною. Вона розповідала, що знайшла місце, де ловить зв'язок. Я попросила її зв'язатися з моїм сином, дала номер. Потім вона десь зникла. Згодом мені сказали, що Каріну вбили прямо біля багаття. Вона була молода, красива. З нею готувала жінка, мати трьох дітей. Вона теж загинула. Їх поховали між будинками - там, де ростуть дерева. 

Не було ні світла, ні газу, ні води. Чоловіки молоді побудували пічку, познаходили дрова і ми там готували. Видавали гуманітарну допомогу для пенсіонерів у гіпермаркеті. Для мене сусідка її отримувала. Там було багато різних круп. Заготовок у мене було багато, консервації. Все з'їли. Важко було.

Я на третій поверх з паличкою ходжу, а товариш Жигунов іще гірше себе почував. Я його годувала. Потім я виїхала, а він там залишився. 

Я перебувала у Маріуполі майже три місяці. Залишатися там уже не було сил. Тим шляхом, яким евакуювались більшість маріупольців, я боялась їхати - там розстрілювали колони, були різні випадки. Казали, що могли завезти навіть на Далекий Схід.

Мій син через волонтерів посприяв моїй евакуації у Донецьк. Там живе моя двоюрідна сестра і ми з нею виїхали до Києва. Їхали через Ростов, москву, Латвію, Литву, Польщу, і лише потім потрапили в Україну. Три доби ми сюди добирались. Зараз я мешкаю у квартирі внука. Дякую сину, що організував мою евакуацію!

Хочу повернутися додому у Маріуполь. Там у мене дача, її чоловік побудував своїми руками. Уже немає його 10 років. Я там працювала, дуже любила туди їздити.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода здоров'я житло непродовольчі товари літні люди (60+) внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа окупація фільтрація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій