Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Людмила Валентинівна Соколовська

«Мої сусіди згоріли у своїй квартирі»

переглядів: 271

Коли в Маріуполі пролунали перші вибухи, Людмила Валентинівна зрозуміла, що відбувається, але не вірила, що росіянам вдасться захопити місто, тому залишилася вдома. Це ледь не коштувало їй життя. Її сусіди загинули у власній квартирі, знайомі отримали поранення, коли ходили по воду. З кожним днем бойові дії наближалися до кварталу, в якому жила Людмила

Я родом із Донецька. Працювала в системі Міністерства внутрішніх справ. За наказом поїхала спочатку до міста Лиман Донецької області. Перезимувала там. Потім отримала наказ перебазуватися в Маріуполь. Спочатку винаймала житло, а у 2017 році купила собі квартиру. Зі мною жила племінниця, яка виїхала з Донецька у 2015 році. 

24 лютого я прокинулася від вибухів і зрозуміла, що й тут мене застала війна. Проте сподівалася, що росіянам не вдасться захопити місто-фортецю Маріуполь. Як виявилося, я помилилася.

Перші три-чотири дні ще були світло й вода. Ми мали невеликі запаси їжі. Поруч зі мною жили літні люди. Я не могла дістати їм ліки. Зателефонувала у Червоний Хрест, але у відповідь почула, що допомогти нічим. Давали якісь лікувальні рослинні чаї, щоб хоч якось протриматися. На жаль, мої сусіди, яким було за дев’яносто, згоріли у своїй квартирі. 

Коли зникла вода, ми ходили до криниці. Та одного ранку туди прилетів снаряд. Кілька людей отримало поранення. Після цього випадку ми туди більше не ходили. Збирали сніг і дощову воду. Готували на вогнищі. 

Мене шокував цинізм, з яким російська армія знищувала місто, знаючи, що в ньому залишилися мирні жителі. Спочатку знищили об’єкти інфраструктури, а потім – житлові масиви. 

З кожним днем бойові дії наближалися до нашого кварталу. Нам було страшно. Ми бачили, як літаки скидали бомби. 16 березня російська армія завдала удару по Драмтеатру.

Наступного дня ми виїхали. А 18 березня згорів будинок, в якому була моя квартира, і в підвалі якого ми ховалися.

У нас було два автомобілі: легковий і фургон. Один з них вийшов з ладу – довелося його тягнути. Ми взяли дві коробки з документами і два мішки з речами. Більше нічого не брали, щоб була змога вивезти людей. Помістилося чоловік двадцять. А ще були коти й собаки. 

Ми вивезли одного чоловіка, на якого під Києвом чекала вагітна дружина. Вона мала народити донечку. Він був настільки вдячний, що пообіцяв назвати новонароджену моїм ім’ям. 

У Приморському нам вдалося відремонтувати автомобіль. Ми дочекалися, поки в продажу з'явиться паливо і поїхали далі. Нас двічі завертали під Токмаком. З третьої спроби ми проїхали. 27 квітня дісталися Запоріжжя.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2015 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери переїзд зруйновано або пошкоджено житло поранені психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода непродовольчі товари літні люди (60+) внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій