Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Лідія Олексіївна Пєшая

"Моя сім’я допомогла мені пережити ці важкі моменти"

переглядів: 138

Пєшая Лідія Олексіївна, 16 років, Фаховий коледж «Універсум» Київського університету імені Бориса Грінченка

Вчитель, що надихнув на написання єсе: Груздьова Олена Вікторівна

Конкурс єсе "Війна в долі моєї родини"

24 лютого. Дата, яку я запам’ятаю на все життя. Ці емоції… Іноді здається, що це всього лише жахливий сон, який триває вже 218 днів, 7 місяців, 5232 години і він продовжується досі. З кожною секундою стає все довше і довше.

Перші відчуття? Розгубленість, страх, нерозуміння ситуації. В голові лише одне питання: «Невже? Невже почалося?». Чесно кажучи, усвідомлення прийшло до мене ще задовго після цих вибухів. Найстрашніше для людей було не знання ситуації і подальших дій, адже це лякає.

Перші години я передзвонювала всім друзям, рідним. В такі моменти розумієш важливість людей у твоєму житті. Радієш просто, коли вони піднімають слухавку і кажуть, що вони живі, з ними все добре. Напевно, це були найважчі години мого життя.

Моя родина досить добре трималась, особливо мама. Вона головна в сім’ї, не давала нам панікувати, зберігала спокій. Я пишаюсь нею, адже з перших днів війни вона сказала: «Я і мої діти залишатимуться тут до кінця». За цей час ми досить зблизились, багато часу проводили вдома разом. Саме моя сім’я допомогла мені пережити ці важкі моменти.

Я пам’ятаю день, коли вперше почула сирену. Ми пішли в укриття. Я почала нервово посміхатись, а на очах проступали сльози. Мені було страшно. Момент і чути вибух. Просиділи ми там десь з пів години, потім дали відбій. Ніколи не забуду ті відчуття.

Життя змінилось. Сирени стали буденністю. Перші місяці я спала в одязі, іноді були моменти, коли засинала навіть у взутті. Довгий час боялася вмикати світло увечері. Писала кожну годину друзям, не могла спати ночами через страх не почути сирену, моніторила постійно новини.

З часом у моєму місті стало спокійно, навіть молодь виходила гуляти, але для мене це було важко. Важко посміхатись та радіти життю, коли з кожною хвилиною помирають люди, руйнуються цілі міста. Я не могла відірватись від новин, читала кожен пост, постійно оновлювала стрічку соцмереж, ніби шукала чогось ще гіршого.

З такого депресивного стану мені допомогла вийти моя подруга і, звісно, навчання. Я почала трішки відволікатись і більш тверезо сприймати ситуацію. Спочатку була злість і нерозуміння такої жорстокості. Потім прийшло сприйняття. Я усвідомила, що, сидячи вдома в кутку, нічим не допоможу своїй країні, краще від цього не стане ні мені, ні іншим.

Ось так пройшли мої перші місяці війни. Вони дали мені зрозуміти важливість кожної прожитої мною секунди і важливість бути українкою. Я цим пишалась і буду пишатись, бо мій народ незламний.

Мир - моє заповітне бажання. Мир – це спокій. Мир в Україні – це незалежність. Це те, чого нас позбавляє інша країна. Я ніколи не пробачу, ми ніколи не пробачимо, тому що ми українці і ми помстимося за кожне зруйноване місто, за кожну вбиту дитину, за кожного вбитого солдата. І все буде Україна!

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Бориспіль 2022 Текст Історії мирних діти психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення діти перший день війни 2022 Конкурс есе 2022
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій