Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олена Медведєва

"Моя мала дитина завчила як молитву правила поводження при обстрілах"

переглядів: 84

Вже тиждень я переглядаю відео з минулого. Донька готує презентацію про початок війни на Луганщині. Попрохала мене допомогти з пошуком світлин і відео того періоду.

Мені здавалося, що всі події від зими до середини літа злилися в #ОдинДень2014

Проте виявляється, я чітко знаю, де знайти стріми з захвату Луганського військомату, прикордонної застави на Мирному, в'їзду перших танків на Оборонну, обстрілів Луганського аеропорту і все інше.

А в моєму фотоархиві збереглися світлини мітингів і маршів, які проходили в Алчевську на початку 2014-го. Деякі я знімала з вікна своєї квартири.

Навіть є текст меморандуму за збереження законності і правового порядку в Алчевську, який 27 січня міська влада запропонувала підписати всім "общественникам". Крок відчаю, який нікому не допоміг.

Як і той, інший. Який підписували представники громад за для підтвердження, що жителі Луганщини прагнуть жити в мирній і суверенній Україні.

Це був сюр. Управління СБУ вже захоплене і навколо нього барикади. Неподалік, перед педагогічним університетом, стоять студенти з українськими флагами і вимагають збереження цілісності України. За забором, в тіні кінотеатру "Україна" скупчилися міліціянти. В повній бойовій омуніції і з щитами. І не зрозуміло: кого вони зібралися захищати чи підтримувати.

В голові тоді не вкладалося, що в нас вже йде війна. Проте моя мала дитина завчила як молитву правила поводження при обстрілах.

Ми проговорювали це спокійно щодня, щоб в неї записалося у свідомості: якщо ти сама вдома і почався обстріл, береш собаку, ковдру, телефон і ноут, і лягаеш в ванну. Дякувати Богові, ці знання нам не нагодилися.

В мене стало менше друзів. Бо війна показала: хто не друг, і не враг, а так... Багато людей пішло з мого життя. Але ті, хто залишилися, набули більшу цінність.

Виявляється, я пам'ятаю дуже багато. Але це краплини в загальній пам'яті. Тож дякую #ФондРинатаАхметова за її збереження. І за те, що люди чують #ГолосаМирных

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Алчевськ 2014 Текст Історії мирних жінки психологічні травми безпека та життєзабезпечення
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій