Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Аліна Кравчук

"Молюся Богу за кожного та кожну, хто захищає нашу Україну"

переглядів: 31

Кравчук Аліна

9-г клас, Ліцей № 25

Вчителька, що надихнула на написання – Миронова Оксана Дмитрівна

Війна. Моя історія

Я бачу сон, як я мала у вишитій сукні біжу по полю, доганяючи перший промінь сонця, який лягає на росисту траву, і я біжу в село. Село, у якому я народилася!

Двадцять четверте лютого, п’ята година ранку.

Тихий, стривожений голос мами, що промовляв: «Донечко, вставай, подзвонив тато, розпочалася війна»…

Я виринаю із теплих обіймів сну. Заплакані очі мами та повне нерозуміння слів, які вона промовила. Вибухи за вікном, тремтіння підлоги та стін, холодом оповили моє тіло. Тисячі запитань у моїй голові, та жодне не змогло потривожити маму, яка поспіхом збирала одяг, документи, продукти. Короткі тривожні розмови мами по телефону.

Мої батьки – лікарі. Перший день війни я провела у лікарні з батьками, спостерігаючи як лікарі виборювали життя у смерті.

В цей день відбулися зміни у моєму світогляді. Я зрозуміла, що небо може бути не тільки мирним. Під звуки сирен небо наповнювало мене страхом та очікуванням ворожих ракет.

Ранок, четверте березня.

Ворожа ракета залишила мене без домівки знань – зруйновано мій ліцей №25. Цей день призвів до виникнення почуття пустоти та невпевненості у майбутньому. Подальші дні перебігали без мрій, без мети, без планів.

Бажання допомогти нашим воїнам привело мене у маленьку волонтерську родину, де пакували продукти та медикаменти. Вони повернули мені впевненість у собі та у майбутньому нашої країни. Кожна людина, яка допомагає нашим воїнам, наближає перемогу.

Іноді я стаю свідком розмов моїх батьків, коли вдома вони обговорюють робочі питання на рахунок поранених бійців, які евакуйовані з передової. Їхні переживання про майбутнє молодих хлопців, які залишилися без кінцівок, нерозуміння їхніх родин як себе вести з воїнами, які мають посттравматичний стресовий розлад.

Розповіді про зустрічі бійців з дружинами, матерями, дітьми. Та мовчать, якщо когось не вдалося врятувати.

Я дякую кожному воїну, за те, що я маю змогу спати у теплому ліжку, а вони сплять у холодних окопах, маю світло щоб вчити уроки та отримувати знання, а вони мають ліхтарі, маю теплу їжу, а вони розігрівають її на окопних свічках. Молюся Богу, за кожного та кожну, хто захищає нашу Україну.

Все на світі минає, ніщо не буває вічним! І не сон я хочу бачити, а наяву. Як на мирне небо України зійде сонце, та перші промені ляжуть на золоті колоски пшениці, пробуджуючи ранніх пташок, які здійнялися в небо проголошуючи: «Слава Україні!»

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Житомир 2022 2023 Текст Історії мирних діти поранені обстріли безпека та життєзабезпечення діти перший день війни Конкурс есе 2023
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій