Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ольга

«Мені зараз не важливо, який будинок, головне, що він є»

переглядів: 1173

«Війна для мене – це ...»

Це досить складне для мене запитання. Напевно, це дуже хвилюючий етап мого життя, який розділив її на «до» і «після».

Коли для вас почалася війна на Донбасі?

Для мене знаковою подією стало 26 травня 2014 року, якщо не помиляюся. Після виборів президента на наступний день я вийшла на вулицю й побачила, як літають якісь військові літаки. Тоді люди не розуміли, що це таке, і були цим дуже налякані. Я запам’ятала цей день.

Пам’ятаю, 25 травня були вибори, 26 числа сказали, хто переміг, і в той же день ми почули перші звуки літаків. До цього дня все сприймалося несерйозно, як нісенітниця. Просто люди хочуть висловити свою точку зору, і все. Про серйозність стали замислюватися після цього моменту.

Вам доводилося бачити воєнні дії на власні очі?

Активних дій не бачила. Ясна річ, що всі чули. У наш балкон влучили осколки від снаряда, який зруйнував будинок навпроти. Ми бачили, що стало із цим будинком. У нашому ж вікні була кругла дірка від осколків. Це було досить моторошно.

Ще один момент, коли я їхала в маршрутці, десь поруч влучив снаряд, і водій не міг впоратися з керуванням і виїхав на зустрічну. Потім він все-таки впорався, але всі дуже злякалися.

Мене в той день мав зустрічати тато. Я виходжу на зупинку, а тата немає. А потім я бачу – він махає рукою мені з дому і кричить, щоб я йшла туди. Виявляється, в той день у декількох частинах міста вибухали снаряди.

Активних дій я не бачила, але бачила людей у військовій формі. Я відчувала страх. Ці події, розказані раніше, відбулися з різницею в три дні.

Якось я приїхала з Харкова до батьків додому, в Донецьк. Пам’ятаю, це був сімейний вечір, коли ми всі сиділи за столом.

Якоїсь миті почали стріляти, і ми пішли в коридор. Батьки вже якось до цього звикли та ставилися по-іншому, а я жила вже в Харкові півроку і почала від цього всього відходити. І тут знову все це... у мене знову виник страх і нервозність.

Про що ви говорили з рідними й сусідами під час активних бойових дій?

Із близькими ми намагалися взагалі про це не розмовляти. Ми намагалися цю тему не зачіпати, особливо я, для мене це було болісно. Я намагалася ні з ким про це не розмовляти. Наприклад, я намагалася не говорити нікому в Харкові, що я з Донецька, якщо це можливо, принаймні, при першому контакті, і неохоче розповідала всі ці речі. Напевно, це була захисна реакція.

Що з пережитого досвіду війни вам запам’яталося найбільше?

Пам’ятаю, коли я гуляла з друзями в Донецьку, у березні 2014. Біля облдержадміністрації тоді стояли люди. І мені було дуже незрозуміло, навіщо вони там стоять і чому не з нашими прапорами. Ми пішли в Художній музей, а він знаходиться саме біля облдержадміністрації. Ми зайшли в музей, і працівники були дуже стурбовані, буквально ходили по п’ятах. Вони хотіли, щоб ми скоріше вийшли – щоб швидше закрити музей і піти подалі від цього місця. Відчуття було дуже дивне.

Якою була найважливіша подія цієї війни для вас?

Не знаю, складно сказати, таких подій було багато.

Нам властиво стирати з пам’яті неприємні події. Про яку подію з початку збройного конфлікту на Донбасі ви б хотіли забути (не можете забути)?

Мені дуже шкода місто, я не можу звикнути до думки, що це місто вже не належить нам. Там усе чуже. Я приїжджаю туди й бачу все менше й менше того міста, яке я знала.

Я розумію, що це вже не моє місто, усе розкрадається. Замість старих кафе, якісь нові кафе, замість одних пам’ятників інші пам’ятники, ці білборди з дивними гаслами. Усе це мені важко бачити.

Я не можу забути й не можу усвідомити ще цих змін. Зрозуміло, що кожне місто змінюється. Якщо приїхати до Києва через 10 років, то це буде інший Київ, але це ж зовсім інші зміни.

Ви переїхали внаслідок війни?

Я вступала в Харкові на 5-й курс, тому в мене давно були думки, що було б непогано на магістратуру вступити в якесь інше місто, і так все збіглося. Із точки зору навчання жодних проблем не виникло, але були інші проблеми: потрібно було шукати житло, переїжджати.

Виникла інша трудність, коли я приїхала до Харкова вступати. Я повинна була повертатися назад. Туди я їхала ще на потязі, а назад потяг зняли, і о 10:00 вечора мені сказали, що потяг туди не йде взагалі. Нам сказали: «Добирайтеся, як хочете». Нам віддали гроші за квиток, звичайно, і довелося добиратися на автобусі. Назад довелося їхати перекладними через Маріуполь.

А що стосується самого переїзду, то мені дуже пощастило. Я швидко знайшла житло й мені трапилася гарна сусідка, у мене тут були знайомі, які теж зі мною до Харкова переїхали. Я швидко соціалізуватися.

Чи плануєте повертатися додому, коли війна закінчиться?

Напевно, ні. Я можу приїхати та якось допомогти, а повернутися – ні вже.

Які зміни принесла війна у ваше життя?

Я переїхала в інше місто добровільно-примусово. Я не бачу своїх батьків щодня. Ми постійно спілкуємося по телефону, але я не бачу їх так часто, як хочеться. Тобто такі масштабні зміни.

Чи відчуваєте себе в безпеці зараз?

Так, комфортно себе відчуваю, я навіть забуваю про якісь речі. У Харкові, в принципі, почуваюся комфортно.

Про що ви мрієте?

Мрії переважно пов’язані з професійною діяльністю. Наприклад, робота в міжнародній організації. Хотілося б, щоб мої соціологічні знання знадобилися. Ще мрію, щоб батьки були поруч, перебралися ближче.

Що таке щастя для вас?

Щоб були живі та здорові мої рідні й близькі люди, щоб усі почувалися в безпеці, спокійно. У принципі, я зараз себе відчуваю достатньо щасливою, просто є цей момент з батьками. Він не дозволяє мені почувати себе повністю щасливою.

Чи змінилося ваше ставлення до життя через війну?

У мене змінилося ставлення до дому. Раніше я вважала себе домашньою дитиною, тому що завжди жила вдома. Для мене будинок був поняттям статичним, а зараз будинок для мене поняття відносне, тому що я можу поїхати кудись і відчувати себе вдома там, де мене чекають, де я відчуваю себе комфортно, де є мої рідні та близькі.

Тепер у мене два доми: перший дім, де живуть батьки, і другий дім, де живу я в Харкові.

Чого ви навчилися, поки долали всі ті складнощі, про які ви нам розповіли?

Я навчилася пристосовуватися до нових умов, стала самостійнішою і стала по-іншому ставитися до якихось речей, більш аскетично, я б сказала. Мені зараз не важливо, наприклад, який будинок або квартира, головне, що він є.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Донецьк 2014 Текст Історії мирних жінки 2014 переїзд обстріли безпека та життєзабезпечення
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій