Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Галина

«Мені довелося подорослішати, коли прийшла війна»

переглядів: 1077

Моє дитинство було неймовірно щасливим. Турботливі батьки, родичі, які завжди поруч, найкраща подруга, з якою ми все робили разом…

Навчання в школі й додаткові заняття викликали величезний інтерес. Я була веселою та безтурботною. Але незабаром мені різко довелося подорослішати, адже місто охопила війна.

Тоді, у 10 років, мені довелося виїхати з татом в інше місто, а мама, родичі та подруга залишилися в Донецьку. На новому місці було гарно, цікаво, адже це було курортне місто на березі моря. Я їздила туди щоліта з батьками, і там було дійсно чудово. Але тоді я розуміла: можливо, мені доведеться перебувати там багато років, далеко від близьких людей. Тому я зовсім не бачила краси, а відчувала тільки самотність і сірість у душі.

Тато був на роботі з ранку до самого вечора. Мені доводилося зовсім одній готувати, робити хатню роботу й учитися. Навчання перестало приносити задоволення. Щодня я просто чекала, поки пройде час. Чекала того дня, коли я, нарешті, побачу маму й подругу, не у скайпі.

І ось, через півтора року, цей день настав. Я нарешті приїхала в рідне місто. Як же я чекала тієї секунди, коли вийшовши з автобуса на вулицю, відразу відчую себе вдома…

Однак, сталося те, чого я зовсім не очікувала. Коли я глянула на місто, зрозуміла, що більше не маю цього особливого відчуття Батьківщини. Донецьк став зовсім іншим. Сірість так і залишилася в моїй душі. Я зрозуміла, що того місця, куди так хотілося повернутися, вже не існує. Вулиці спорожніли, будівництво зупинилося, закрилися магазини й підприємства, ночами їздили танки, чітко чулися вибухи. Найбільше мене вразила будівля Палацу культури, яка стоїть без даху. Це було перше місце, де я навчалася улюбленого хобі – малювання, а тепер, після влучення снаряда, крізь його вікна видно небо. Але найжахливіше для мене було те, що на той час поїхала моя найкраща подруга. Вона була єдиною, з ким я спілкувалася, а тоді мені знову довелося згадати, що таке самотність.

Звичайно, згодом я знайшла нових подруг, звикла до неспокійної атмосфери, але в страху війни я не можу бути такою щасливою, як раніше. Саме мир робить людей безтурботними, спокійними, впевненими у своєму майбутньому.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Донецьк 2014 2018 Текст Історії мирних
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій