Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ольга Москаленко

"Місто було оточене. Тут було пекло"

переглядів: 98

64-річна Ольга Москаленко померла через недоступність необхідної їй медичної допомоги під час повномасштабної війни.

Місто було оточене. Тут було пекло

Ольга була родом із села Оболоння. Жила в Чернігові. Займалася озелененням міста. Після виходу на пенсію поралася по господарству на дачі.

Повномасштабна війна застала її в Чернігові. Російська армія атакувала місто з перших днів. Окупанти скидали на цивільні райони бомби, обстрілювали їх з артилерії. Вбивали людей, які намагалися евакуюватися.

Ольга хворіла на панкреатит. Недуга загострилася під час війни, однак через облогу міста та щільні обстріли вона не мала доступу до медичної допомоги. Жінці ставало дедалі гірше. Вона не могла їсти, дуже ослабла.

«Російські окупанти забрали можливість надати мамі своєчасну медичну допомогу. Місто було оточене. Тут було пекло. Обстріли кожні пів години. Зробити дослідження, як-от КТ, чи якісь аналізи, неможливо. Евакуюватись із на той момент вже лежачою мамою теж було дуже важко, оскільки підірвали автомобільний міст. Місцеві лікарі, які залишилися, рятували поранених, моїй мамі теж давали протриматися», – розповідає донька Ольги Москаленко, Олена.

Однак цієї допомоги було замало. Зрештою, Олена наважилася на евакуацію. 23 березня вона везла маму на візку по пішохідному мосту. З протилежного боку їх чекав волонтер. Орієнтовно о 15.00 вони вирвалися з Чернігова, а через кілька годин цей міст теж підірвали.

«Я дуже боялась, що в дорозі ми загинемо, проте бачити, як найрідніша людина гасне з кожним днем, не було сили. У Києві нас чекали медики, вже з каталками. Після 2-3 днів у реанімації маму перевели ще в звичайну палату. Їй наче стало краще. Проте організм більше не зміг боротися. Лікарі сказали мені: «Якби ви змогли привезти маму раніше, у нас був би час її врятувати. На жаль, ви запізно її привезли», – розповіла донька.

Ольга Москаленко померла 29 березня 2022 року в лікарні. Її кремували в Києві, а згодом поховали на кладовищі «Яцево» у Чернігові.

«Мама ніколи ні в чому не відмовляла. Шкодувала тварин і виносила їм завжди щось поїсти. Любила квіти, наша дача була схожа на райський куточок. Вона була матір'ю, про яку можливо лише мріяти», – сказала Олена.

В Ольги Москаленко залишилися чоловік та донька.

Історія з instagram каналу Victims of russia.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Чернігів 2022 Текст Історії мирних жінки пенсіонери психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення здоров'я літні люди (60+) перший день війни Соцмережі
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій