Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Софія Русланівна Гаврилюк

"Мир - це коли ти виходиш на вулицю і не боїшься звичайного грому"

переглядів: 149

Гаврилюк Софія Русланівна, 14 років, учениця 9-а класу ліцею №6, м. Новомосковськ, Дніпропетровська обл.

Вчитель, що надихнув на написання есе - Берковський Віталій Володимирович

Конкурс есе "Війна в долі моєї родини"

Той самий день, 24 лютого 2022 року, найжахливіший день у країні і в житті кожного українця.

Як він почався? Може то сон? Ці питання я задаю собі кожного дня, по декілька разів. Хочу трішки розповісти про 23 лютого, про день, коли я жила життям звичайного школяра, якого 24 лютого чекали контрольні й зустріч із друзями. Ніч з 23-24, вчимо уроки, бо завтра важливі контрольні. Той самий ранок, прокинулася від криків мами: «Війна, в країні війна. Збирай речі». Мене кинуло в холодний піт, я нічого не могла зрозуміти, як так? Навіщо це все? В паніці почали збирати речі, через 15 хвилин, вибух… пролунав за 30 кілометрів від мого міста. Ноги трусяться, що робити? Куди їхати? Ніхто, нічого не розумів.

Виходжу з дома, залишивши книжку з фізики під подушкою. Шоста ранку, я стою на заправці й купую цукерки, тоді я не до кінця усвідомлювала, що це справжня повномасштабна війна. Перший місяць для мене це все було якоюсь загадкою, може все ж таки сон? Чому такий довгий? Навколо мене лунали дати, коли це все закінчиться, якби ми тоді знали що це все не на місяць і не на два, а вже сім місяців, й ніхто не знає скільки ще. Сім місяців кровопролиття на територіях України.

Усвідомлення до мене дійшло не так давно, мабуть тоді коли в моєму місті почалися вибухи рашистських ракет, і після того як я почала дізнаватися про смерть знайомих мені людей на фронті… 

Найважче було бачити очі рідних людей й їх самопочуття. Батька в перший місяць війни не бачила по кілька днів, він залишався на роботі ночами. Мама плакала за брата, який зі своєю вагітною жінкою ночували в метро й в коридорі в Києві, коли там були найтяжчі дні. Через декілька днів в них була можливість виїхати з Києва, і вони виїхали.

Через 14 днів з початку війни, ми поїхали на Західну Україну. Дорога була дуже довгою і втомною. Першу ніч ночували в Умані, у гуртожитку. Другу ніч- вже в Івано-Франківську. 

Пробули десь 2,5 місяці, і ось нарешті, та сама дорога до рідного Новомосковська. І ось ти дома, у рідній будівлі, але з переживаннями в душі.

Життя змінилося. Тяжко це усвідомлювати: «Грім, чи то вибухи? Машина, чи то літак?»

Найбільше змінилися цінності в житті. Ми навіть раніше не уявляли, які ми були щасливі, нам завжди чогось було мало. Зараз ти розумієш, що насправді важливо - сімʼя, дім, мирне небо над головою.

Найважливіше, що я зрозуміла з початку війни, - це те, які різні люди й цінності. Сусідня країна - агресор, де головна цінність - «пральна машина» й «мікрохвильовка». Однак, чому ми дивуємося? Їм усе одно на життя людей з іншої країни, яких вони вбивають без причини й без жалю. Вони взагалі не розуміють, коли йдуть на війну, для них це просто гроші. А для країни вони- мʼясо. Їм головне: « Дайте десять тисяч, у мене ще син є!». Вони безглузді люди. Вони зомбі, які залежні від телевізора й інформації з нього. Останнім часом я зрозуміла, що окупанти - нелюди, до яких не докричатися.

Що ж таки Мир для мене?

Мир - це коли ти виходиш на вулицю і не боїшься звичайного грому. Коли ти сидиш на уроці в школі, а не на уроці онлайн, який закінчується словами «Повітряна тривога, всім негайно пройти в укриття». Це коли ти з друзями гуляєш, спілкуєшся про хобі, а не обговорюєте ракети й новини. Коли ти просто живеш без страху, а насолоджуєшся життям.

Мир- свобода, без страху!

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Новомосковськ 2022 Текст Історії мирних діти переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення освіта діти внутрішньо переміщені особи перший день війни 2022 Конкурс есе 2022
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій