Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Наталія Магомедова

«Мій загиблий чоловік попереджав про це ще вісім років тому»

переглядів: 172

В перші дні війни жінці з сином було напрочуд важко виїхати із прикордонного з росією регону, але вони змогли дістатись до Польщі, ще й врятувати своїх собак

Зранку 24 лютого 2022р. я прокинулась від вибухів, які наближались. Це було незрозуміло і дуже страшно. Я бігала по квартирі, не розуміючи, що робити, куди бігти. Прокинувся мій син, і ми разом з ним почали швидко збирати речі, документи. Ввімкнули телевізор - там тиша, а в соцмережах люди почали писати, що бомблять Чугуїв.

Коли ми вийшли на вулицю, то побачили багато машин, в магазинах зразу з'явилися черги за продуктами. Найважче було добратися з дому на вокзал, щоб виїхати з міста. Власної машини у нас немає. Транспорт не ходив, таксі не викличеш, приватні перевізники брали дуже дорого, а ще як чули, що в мене три собаки, то взагалі відмовлялися везти.

Найбільше шокувало, що деякі люди лишали на вокзалі напризволяще своїх собак і котів, бо не могли з ними влізти у вагон. Я для себе одразу вирішила, що без своїх собак не поїду, якщо що - то поїду електричками десь в Полтавську область.       

В перші дні війни дуже важко було купити продукти, магазини не працювали, а там, де працювали, були величезні черги. Але якщо чесно, в мене від стресу пропав апетит. Я пила тільки воду і каву. А ось із кормом для собак була величезна проблема. Добре, що знайшли волонтерів, через яких купили мішок корму 20 кг.       

Наразі я з собаками в Польщі, бо тут знайшла житло, де прийняли з тваринами, а син - в Америці за програмою U4U.

Нас дуже приємно вразив провідник евакуаційного потяга, який взяв нас з собаками до Львова, а потім приніс ще і каву і смажені пиріжки. Тільки потім я згадала що це було 8 березня - свято.

У Польщі нас дуже гарно зустріли, нагодували і нас і собак, напоїли кавою, виділили місце для відпочинку. І взагалі, в дорозі мені зустрічались тільки гарні та душевні люди.

Наразі у мене роботи немає. До війни я була на пенсії і працювала менеджером. Зараз я у Польщі в селі, роботи не дуже важкої фізичної тут немає. Я з собою взяла нагороду свого чоловіка, який загинув у 2015 році в Дебальцево. І дивлячись на неї, згадую його слова, що якщо росіян не зупинити на Донбасі, то вони прийдуть до нас додому. Так і сталося. Але я вірю, що Україна переможе і всі ми повернемося додому. Слава Україні!

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
2022 Текст Історії мирних жінки молодь переїзд психологічні травми втрата роботи безпека та життєзабезпечення здоров'я житло малозабезпечені їжа 2022 Біженці Анкета 2022
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій