Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олена Володимирівна Кравцова

"Мій син – автор «Маріупольського щоденника». Мене з дітьми важко поранило, а тато помер"

переглядів: 237

Ми з Маріуполя. Там народились, все життя прожили. Працювали, діти навчалися в школі, в одній з накращих у Маріуполі. Все у нас було добре до початку війни.

У перший день повномасштабної війни поїхали на роботу, почули вибухи. Для нас це було звично, не перший рік була війна під боком, думали, що буде так як у 2014-15 роках. Звичайно, було страшно, але не дуже. Ми не чекали, що це все буде у таких масштабах.

Я приїхала на роботу, вона була біля "Азовсталі". Чекали, поки закінчиться нарада. Звідти нас вивезли автобусами. Перші дні ми намагалися працювати з дому, потім стало зникати світло, зв'язок, працювати стало неможливо.

Перші дні війни у нас усе було: їжа, вода, ліки. У нас приватний будинок, була картопля, запаси макаронів, м'яса. Ще працювали ринки, магазини. Пізніше з водою стало складно.

Найстрашніший обстріл був 18 березня. Ми жили в центрі міста,  неподалік від "Азовсталі". І в цей день влучило в наш будинок, у ту кімнату, де ми ховалися. Тато нас забрав у ванну, сказав, що треба ховатися у кімнату без вікон. Прилетіло у ту кімнату, де ми були напередодні. Завалився дах, нас з дітьми сильно поранило, а тато від травм через 8 днів помер. Він пролежав на підлозі, не було ніякої допомоги, він стік кров'ю і помер. Ми його поховали на нашому подвір'ї.

Я забрала дітей, розуміла, що самі ми не виживемо. Неподалік у багатоповерхівці жила моя тітка, і ми пішли до неї. Нас оглянув дитячий лікар, сказав, щоб ми промивали рани. Наші військові дали нам знеболювальне, бинти для перев'язки і антибіотики.

Наступного дня у район, де ми були, прийшли кадирівці. Вони нас вигнали з дому, сказали йти геть. Ми змогли взяти з собою документи й воду. Ми не знали, куди йти. Почали стріляти, ми знайшли підвал і прожили у ньому два тижні. 2 квітня ми повернулися у свій дім, вірніше, у те, що від нього залишилося. Там ми прожили до 31 травня.

Вибирались складно. Ми збирались їхати до Києва, тому що туди поїхали наші рідні, але як ми виїдемо і що там будемо робити, ми не розуміли. Просто треба було звідти вибиратися.

Я дуже боялась фільтрації. З 2014 року у мене була проукраїнська позиція. Я допомагала українським військовим, у мене були з ними фото. Я не знала, в які списки я внесена. Син мій теж став відомим на той момент, він автор легендарного "Маріупольського щоденника" (8-річний Єгор вів записи про те, ще відбувалося в Маріуполі. Їх оприлюднив його родич, відомий фотограф Євген Сосновський. – Ред.), я за нього боялась, щоб на блокпосту його не затримали. Ми шукали перевізника, хто нас зможе вивезти без фільтрації.

Мій син – автор «Маріупольського щоденника». Мене з дітьми важко поранило, а тато помер

Ми спробували виїхати, але у Мангуші нас розвернули, сказали, що пропускають тільки з фільтрацією. Я розуміла, що додому не повернусь, і нам довелося пройти фільтрацію. Слава Богу, ми її пройшли, і тоді вже нас випустили до Бердянська. А звідти волонтери нас забрали.

Позитивно вразили люди: знайомі і незнайомі. Була дуже велика підтримка. Наші люди найкращі! Це дуже допомогло пережити цей жах.

Я поки не працюю, лікуюсь, щодня ходжу до лікаря, перев'язую рани. Буду шукати роботу.

Чекаємо на нашу Перемогу, але коли це буде, складно сказати.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки переїзд зруйновано або пошкоджено житло поранені обстріли втрата близьких втрата роботи безпека та життєзабезпечення здоров'я житло внутрішньо переміщені особи Обстріли Маріуполя фільтрація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій