Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олена Василівна Каможка

"Мій чоловік-астматик лежав і задихався, бо не було інгалятора"

переглядів: 104

Я працювала у Приазовському технічному університеті прибиральницею. Прийшла на роботу, працювала, раділа. І тут чуємо вибухи. Відправили нас додому до понеділка. Потім почалися обстріли. Ми спочатку жили на Черемушках, там сильно обстрілювали. Це було дуже страшно. У перші дні розбили наш дім, і ми перейшли до наших знайомих у центр міста. Жили у них. 

Відбувалося щось страшне і незрозуміле. Добре, що люди згуртувалися. У кожного були хоча б невеликі запаси продуктів на перший час. Усі ділилися одне з одним. Купити продукти було неможливо. Всі магазини розбили і розмародерили одразу. У перші дні ще хтось хліб продавав, а потім уже харчів ніде не було. З водою була велика проблема. Зливали батареї, ходили до джерел. Незрозуміло звідки була та вода, вона була гіркою. Але доводилося пити, іншого виходу не було. Дуже важко було. Ліків не було. Чоловік у мене з астмою, йому постійно потрібен інгалятор, а його на той момент не було. Чоловік лежав і задихався, помирав. Було дуже складно. Постійні вибухи, які все наближалися. Нашу вулицю розбомбили повністю. Ми дивом врятувалися і залишилися живими.

Залишились без будинку і квартири. Дім згорів. По підвалах ховались. Люди нам дали прихисток. Потім у них дім згорів, ми перейшли до підвалу магазину. Далі й магазин згорів. Ось так цілий місяць поневірялись. Але, дякувати Богу, вибрались. З порожніми руками, взяли тільки деякі документи. 

Ми перебували у Маріуполі протягом місяця від початку війни. Виїхали у кінці березня. Просто випадково нас вивіз хлопець сусід. Коли ми їхали, постійно лунали вибухи. Ми виїхали із міста, на блокпостах нас перевіряли, але випустили. Люди виходили пішки, у кого не було власного транспорту. Запам'яталось відчуття постійного страху. 

Сусід нас вивіз у село, а потім люди віруючі допомогли нам приїхати у Дніпро. Тепер ми тут перебуваємо. Нам дали прихисток мої родичі. Ми намагаємося їм допомагати, як і вони нам. 

Пенсію тут не можуть оформити, бо трудова книжка залишилась у мене на роботі. Добре, що є гуманітарна допомога від "ЯМаріуполь". І також отримуємо гроші як внутрішньо переміщені особи. 

Всі ці події дуже підірвали здоров'я, але ми намагаємося з цим впоратись. 

 Тривожно за дітей, за внуків. Хочеться, щоб був мир, щоб усе було добре.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода здоров'я житло непродовольчі товари робота внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій