Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
В’ячеслав Сергійович Донченкський

«Мій брат патрулював місто і потрапив у полон до росіян»

переглядів: 213

Мені 18 років. Я з рідними жив у Маріуполі. Ми мешкали в центральному районі міста. Вранці 24 лютого прокинулися від вибухів. Мій брат працював у поліції. Від нього ми дізналися, що відбувається.

Ми ховалися у бомбосховищі на заводі Ілліча. Довго не могли звідти вийти, бо велися активні бойові дії. У бомбосховищі було понад три сотні людей. Всі допомагали одне одному. Діти хворіли. Дорослі ділилися ліками, віддавали дітям свою їжу. 

Був такий період, коли ми збирали дощову воду й пили її, варили на ній їсти. Зовсім не було м’яса. Ми їли тільки кашу.

Мене шокувала поведінка людей у перші дні війни. З’явилося багато мародерів. Вони грабували крамниці, в тому числі магазини побутової техніки. Я не розумів, навіщо вона їм потрібна під час війни. 

Мій брат патрулював місто і потрапив у полон до росіян. Він був в Оленівці. Через півтора місяці його випустили з умовою, що він буде працювати на окупаційну владу. Йому вдалося обдурити російських військових і виїхати. Мій батько жив у Лисичанську. Він також евакуювався. 

Місто було відрізане від зовнішнього світу. Ми не розуміли, що відбувається. По радіо чули тільки дезінформацію від окупантів.  

Ми виїхали, коли російська армія повністю захопила Маріуполь і вела бої за Азовсталь. Щоб потрапити в Україну, довелося їхали через росію, білорусь і Польщу. Зараз живемо у Хмельницькому. Я навчаюся в університеті. 

Думаю, що війна закінчиться тільки тоді, коли в росії зміниться влада і коли російські війська залишать наші території. На мій погляд, після війни Україна активно розвиватиметься.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки молодь переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода здоров'я діти внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа розлука з близькими полон
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій