Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ольга Олександрівна Юхманова

«Ми зупинилися посеред палаючого поля»

переглядів: 101

Мені 46 років. Я з родиною жила в Маріуполі. Коли почалися обстріли, ми залишалися в коридорі своєї квартири, на четвертому поверсі, бо в підвалі було дуже багато людей. Наш будинок знаходився біля третьої лікарні, яку розбила російська армія. Після удару по ній у нашій квартирі вилетіли вікна. 

Ми кілька разів намагалися виїхати. П’ятого березня поїхали до драмтеатру. Там були військові. Вони попередили про обстріл, тому ми повернулися. Коли з’являвся сигнал, читали повідомлення в телеграмі. 14 березня ми прочитали, що з Маріуполя виїхала колона й успішно добралася до Запоріжжя. Наступного ранку ми та ще декілька людей з під’їзду зібралися від’їжджати. Прибігла жінка, яка представилася співробітницею Червоного Хреста і сказала, що можна проїхати через Мелекіне. Коли ми виїхали з двору, почався бій, тому ми рушили іншою дорогою, в об’їзд. Все, що встигли взяти з собою, – ковдри, воду й шмат сала. 

Мене потрясло те, що території навколо Маріуполя були окуповані. Я думала, що росіяни захопили тільки місто. 

Від Маріуполя до Запоріжжя ми їхали цілий день, хоча до війни могли добратися за дві години. Автоколона була безкінечною. О п’ятій вечора ми зупинилися посеред палаючого поля. Пройшли чутки, що не зможемо потрапити в Запоріжжя, бо о шостій мала розпочатися комендантська година. Деякі автомобілі розвернулися й поїхали назад. Я не знала, що робити. На своєму габаритному авто я б не розвернулася на тій вузькій стежці. На щастя, та частина колони, що залишилася, рушила далі. Вже стемніло. Ми їхали без світла ще дві-три години. Я полегшено видихнула, коли побачила, як нас зустріла поліція. 

Ми кілька місяців побули у родичів у Запоріжжі, а потім переїхали в Київ, бо я мала вийти тут на роботу. 

Живемо в очікуванні того, що наше місто звільнять і ми повернемось додому.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення житло непродовольчі товари робота внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій