Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Станіслав Якович

«Ми залишилися без трьох квартир у Маріуполі»

переглядів: 120

Я родом із Дніпродзержинська. Зараз це місто Кам'янське. Але виїхав звідти зовсім молодим у Маріуполь. 38 років пропрацював на Азовсталі. Нині – на пенсії. 

Ми жили у 13 мікрорайоні Маріуполя, біля парку Перемоги. У мене дві дочки, але вони мешкали окремо. Я жив один - дружину поховав п’ять років тому.

24 лютого почався обстріл. Вибуховою хвилею у будинку скрізь вибило шибки. Було холодно, тому я перейшов до доньки. Вона з сім'єю у цей вже знаходилась у підвалі. Ми пробули там три тижні. Потім я пішов до старшої доньки. Їхній будинок вцілів. Так я і ходив – то до однієї доньки, то до іншої – під обстрілами, під снарядами, мінометами. А ночував у підвалі.

Обстрілювали нас дуже сильно. Спочатку далекобійними гарматами, потім приїхали танки на нашу вулицю, і окупанти почали з них лупити. Літаки скидали бомби.

Авіабомба впала прямо перед нашим під'їздом. Утворився величезний котлован, у будинку вибило всі двері, вікна, уламками розтрощило всі меблі, техніку. Весь дім був у такому стані. Пів будинку згоріло, а сусідній вигорів вщент. Так бомбили, що живого місця навколо не залишилось.

Ми залишалися в місті, поки була їжа. Потім я сказав, що потрібно виїжджати. Я перевірив, чи вціліла машина у гаражі. І наступного дня ми двома родинами виїхали. Нас було восьмеро.

Їхали через Мангуш. Виїхали у Червоне Поле. Там у дітей був будинок. Ми прожили там місяць. Потім одна дочка з родиною поїхала у Дніпро, друга – у Кам'янське. А я залишився один у селі з собакою і котом. Прожив там чотири місяці, до вересня.

15 вересня я виїхав маленькою машиною, яку мені залишили діти. Завантажив її зібраним урожаєм, взяв із собою тварин і виїхав у Запоріжжя. Там мене зустріли діти. Це було щастя. Ми плакали, цілувались. Потім поїхали у Дніпро. Наступного дня вони мене відвезли до іншої дочки у Кам'янське.

Нам дуже допомагає хаб ЯМаріуполь. Там дають продукти, все необхідне. Собака і кіт живуть з нами.

Ми залишилися без трьох квартир. У мій будинок влучила авіабомба. Прямо у мій під'їзд. Сходова клітина склалася. Двоє пенсіонерів загинули під завалами. Я тоді був поряд у дочки у підвалі. Пощастило. Будинки обох дочок уже позносили.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли втрата близьких безпека та життєзабезпечення житло літні люди (60+) внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа розлука з близькими окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій