Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Христина Дьоміна

"Ми їхали і не знали, куди"

переглядів: 160

Дьоміна Христина, 16 років, учениця 11-го класу Великоолександрівського ліцею

Вчитель, що надихнув на написання есе: Загинайло Альона Геннадіївна

Конкурс есе "Війна в долі моєї родини"

Мене звати Христина, родом я з Донецької області, Волноваського району, село Петрівське, але зараз мешкаю в Дніпропетровській області. Моє село налічувало близько 400 людей. Там була школа, будинок культури, дитячий садочок, гарний парк з чудовим фонтаном, дитячий майданчик. Відбудували гарну, сучасну лікарню з ввічливими медичними працівниками. В школу завезли нові меблі, поставили пластикові вікна та провели інтернет. Видали для навчання нові ноутбуки. Наше село до війни почало відроджуватись і навіть в Другу світову туди не зайшли німці. Але у 2022 році російські окупанти не обійшли його стороною. Все змінилося в один день. І можливо б я ніколи не виїхала зі свого дому, якби не 24 лютого 2022 року. Я хочу розказати вам свою історію початку війни.

23 лютого, середа.

Був звичайний день я прийшла зі школи, моя бабуся запитала, як у мене справи я відповіла, що все добре. Краєм вуха слухала новини, як я розуміла там було все не дуже добре. Але мене політика не дуже цікавила, я обговорювала в соціальних мережах, як ми будемо гуляти ввечері в п’ятницю. Трішки пізніше я зробила домашнє завдання і пішла спати. В ту ніч я не дуже гарно спала, щось мені заважало заснути.

24 лютого, четвер.

Прокинулась я від того, що мій тато дуже гучно, щось обговорював по телефону. Я піднялася глянула на годинник там було 04:10 рано, пішла у вітальну. Вже ніхто не спав, а я все ніяк не розуміла, що коїться, чому всі бігають. Я глянула на тата він підійшов до мене, говорить: «Доню, війна почалася...». Я стояла і дивилася в порожнечу. На той момент у мене не було в голові жодної думки. Що робити? Що буде далі?... Коли зайшла в соціальні мережі всі писали, що почалась війна.

Наступні три дні було чути гучні постріли зі сторони міста Волноваха. З 27 лютого по 9 березня було дуже моторошно і гучно. Здавалося, що постріли лунають звідусіль. Було темно, коли я виходила на вулицю вночі було таке враження, що село вимерло. Не було чути ні єдиної людини та, навіть, собаки. Небо сяяло, як вдень, їхало дуже багато техніки.

10 березня.

Я піднялася з ліжка під канонади артилерії, як і останні 12 днів. Світла все ще не було, тому чай ми кип’ятили в каструлі на плиті, яку топили дровами але вони вже закінчувались. Чаю теж не було: ми ламали гілочки з вишні або смородини і кип’ятили, це було дуже смачно. Мене попросили начистити картоплі, щоб посмажити її на плиті. Через декілька хвилин в дім зайшов тато і сказав збирати речі, тому що ми виїжджаємо з села. Я спочатку не повірила і подумала, що він жартує, але ні - то була правда. Мені сказали, що ми їдемо на три дні, тому я речі з собою не брала.

Коли я сідала в машину я нічого не відчувала, голова була пуста. По всьому нашому селі було дуже багато військових. Ми їхали і не знали куди. На сьогоднішній день від мого села залишилось 20 відсотків.

Після того, як ми виїхали з села, ми були в багатьох містах: Селідово, Павлоград, Іскра. Одного разу ми хотіли повернутися додому, в Донецьку область, і попали під обстріл. Поранило одну жінку та поки її довезли в лікарню, вона померла. Ми всі злякалися, тому що з нами їхало багато машин і в кожній другій були діти. Коли нас обстріляли, тоді ми правда не знали, що робити і куди далі їхати. Але через пару годин нам подзвонили і сказали, що є декілька будинків.

Нам нікуди було їхати, тому ми погодились. Це було село П’ятирічка, Дніпропетрівської області. Згодом ми почали обживатися в будинках, садили город і не полишали надії, що ми повернемося додому. Тут дуже гарні та добрі люди, я знайшла нових друзів. Мені подобається школа, де я навчаюсь, тут дуже гарні вчителі.

В цій війні я дуже багато чого втратила. Дім, моїх друзів, багато моїх родичів залишились на окупованій території. Мого дядька та хрещеного батька забрали в полон. Спочатку він був в Донецьку, а тепер в країні загарбника. Моя бабуся не витримала цього жаху, багато нервувала, серце її підвело.

Я не знаю, скільки ще втрачу, це дуже моторошно. Ми не знаємо, коли це закінчиться і навіть гадки не маємо. Скільки ще помре заради цієї війни? Але б я дуже хотіла, як і кожен українець, аби це все закінчилося. Ця історія одна із мільйонів таких жахливих, як моя. Але ми сильна нація: вистоїмо, переможемо!

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Петрівське 2022 Текст Історії мирних молодь переїзд обстріли втрата близьких безпека та життєзабезпечення діти перший день війни 2022 Конкурс есе 2022
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій