Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ірина Анатоліївна Паціора

«Ми виїжджали з п’ятиденною дитиною»

переглядів: 78

Мені 39 років. Я жила з сім’єю в Маріуполі. Через російську агресію переїхала на захід України. Влаштувалася працювати у сільську раду. 

Про початок війни ми з сім’єю дізналися від мами, яка зателефонувала зранку 24 лютого. Після її дзвінка ми подивилися новини по телевізору, але не відразу повірили в те, що сталося. 

Найважчими були перші три тижні війни. За кілька днів росіяни взяли Маріуполь в облогу, через що ми не змогли виїхати. Другого березня не стало світла, газу, опалення. Ми шукали дрова й разом із сусідами готували їсти на багатті. Ділилися один з одним продуктами. 

Окупанти бомбили місто з усіх боків з різних видів зброї. Я не розумію, як можна було скидати бомби на мирне населення? Це дуже страшно.

Останньою краплею став вибух поблизу будинку, внаслідок якого вилетіли вікна. Після цього ми за пів години зібрали речі й ризикнули поїхати з міста. Забрали з собою сестру та її п’ятиденну донечку. Вона народила в пологовому будинку, який обстріляли окупанти. Її виписали за день до обстрілу. Також забрали двох котів – мого і сестри. 

Сподіваюся, цього війна закінчиться цього літа. Хочеться повернутися в Маріуполь. Надіюся, що після відбудови він стане ще кращим, ніж був до війни.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення житло непродовольчі товари діти внутрішньо переміщені особи перший день війни окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій