Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Євгенія Володимирівна Рибалко

"Ми виїжджали з Маріуполя і молилися всі"

переглядів: 203

Наша родина - це я, чоловік і двоє діточок. Одному п'ять років, іншому десять було на початку війни. Було дуже страшно і в Маріуполі, і страшно було виїжджати. Довго ми були в підвалі, не піднімалися додому два тижні. Ми були без води, їжі було дуже мало.

Прокинулися ми від вибухів у перший день війни. Звісно, що ми всі залишилися вдома і відразу почали збирати документи, гроші і теплі речі, тому що зима була. Ми не очікували, що все так буде. 24 лютого ми не намагалися кудись поїхати - думали, що все владнається. 

Ми намагалися виїхати 26 лютого, але у нас не вийшло, і ми повернулися додому. Спускалися у підвал, коли були повітряні тривоги, тоді ще був мобільний зв'язок. Ночували ще вдома. А 3 березня ми переїхали до підвалу і майже не піднімалися в квартиру. 

6 березня чоловік пішов у квартиру на п'ятий поверх п'ятиповерхівки і сказав, що там уже немає чого брати. У нашу квартиру влучило, тільки небо видно. 

Ми залишалися в підвалі, на вулицю виходили сніг збирати, їжу готувати. А потім був авіаудар, влучили у склад якогось магазину. Чоловік побіг туди і приніс дві пляшки води й апельсин. А так - харчувалися тим, що брали з квартири: якісь каші. У першу чергу ми намагалися годувати дітей, а ми самі раз на день щось перехвачували. 

З нами були сусіди, у них була машина - вони намагалися виїхати два рази. Один раз поїхали - їх не пропустили, інший раз поїхали - їм прострелили колеса і не випустили з міста. Ми з ними разом були до 16 березня у підвалі. А 16 березня проїжджав повз нас чоловік на "газелі", а у нас були написи на підвалі і під'їзді, що там діти, люди, і він просто зупинився, зазирнув до нас підвал і сказав: "Їду з Маріуполя". А тоді дуже стріляли - у нас було дві хвилини, і ми, в чому були, у тому й поїхали. 

У цю "газель" нас забилося 26 осіб. Тільки рушили від під'їзду - нас так небезпечно похитнуло, тому що поруч з "газеллю" прилетіла бомба. Їхали і молилися всі. 

Доїхали до Урзуфа, й там вже трохи видихнули. А звідти ми намагалися виїхати два рази. Один раз доїхали до Василівки, нас військові далі не пропустили. А другий раз доїхали до Токмака. Там сказали, що йдуть бої, розвертайтеся. А за третім разом ми спочатку доїхали до Бердянська, а там була організована евакуація - багато автобусів стояло. 

Їхати було дуже страшно. У нас на одному блокпості забрали документи. У сина мого була розбита і зашита голова, він захотів в туалет на блокпості. Я підійшла до рашистського військового і попросила зводити його до туалету, а він мені сказав: "Твої документи в мене, я зараз згвалтую твого сина, а потім веди його, куди хочеш". Це було дуже страшно, бо у нього була зброя. Може, це такі жарти у них були, але нас пропустили і ми поїхали далі. 

Зараз ми у Кропивницькому. Винайняли тут квартиру, старший син навчається дистанційно, молодшого щойно віддала в садочок, він був дуже переляканий, все літо ми їздили до психолога кілька разів на тиждень. Він дуже плакав і дуже кричав ночами. Мене нікуди не відпускав від себе, навіть вдень при світлі. 

Я думаю, що на Новий рік вся Україна загадувала одне бажання. Ми дуже віримо в наших захисників і дуже хочемо, щоб війна закінчилась якнайшвидше.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода здоров'я житло непродовольчі товари сім'ї з двома і більше дітьми діти внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій