Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Тетяна Олександрівна Федчиняк

«Ми виходили з Маріуполя пішки»

переглядів: 77

Ми проживали у місті Маріуполь, у приватному секторі в Лівобережному районі. Він розташований біля Східного мікрорайону. У нас було все добре, було мирне життя, плани. 

Всі розуміли, що буде війна або військові дії, але не думали, що такого масштабу. У нашої родини була надія, що наші військові підрозділи, зокрема полк Азов, відіб'ють нас, як це було у 2014 році. Але, на жаль, так не сталося. Наші припущення, що не буде таких кривавих подій, не здійснились. Тому ми й не поїхали вчасно з міста. Чоловіка і його батька призвали. Вони пішли захищати наше місто і нашу країну.

Я з дитиною, зі свекрухою, бабусею і молодшим братом чоловіка залишилися. Через півтора місяці ми вирішили, що залишатися довше неможливо. Ми вийшли з Маріуполя пішки. Іншої можливості не було. У бік Запоріжжя і України шлях був закритий. Вирішили виходити у бік Безіменного, через фільтраційний табір. Ми пройшли фільтрацію.

Мені як дружині військового було дуже нелегко, але нам вдалося залишитися живими, не потрапити ні в полон, ні в підвал, не зазнати фізичних тортур. Через росію, Литву, Латвію, Польщу ми повернулися в Україну. У мене ніяких планів стосовно Європи не було. Україна і тільки Україна.

Наразі ми живемо в Україні, дитина навчається у навчальному закладі. Робимо все можливе задля повернення з полону чоловіка і його батька. Вони були захисниками Маріуполя на заводі Азовсталь. Виконували наказ верховного головнокомандувача скласти зброю, були евакуйовані і потрапили у полон. Маємо надію, що хлопців звільнять або обміняють.

Були люди, які нас підтримували морально і фінансово. Навіть допомогли зібрати дитину до школи. Я була вражена допомогою, співчуттям і підтримкою людей. Для мене було важливо, щоб дитина адаптувалася на новому місці, у товаристві інших дітей, підлітків. Дякувати Богу, завдяки людям ми це пережили. Живемо, працюємо, дитина навчається. Чекаємо на чоловіка і його батька.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери діти переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення непродовольчі товари літні люди (60+) діти внутрішньо переміщені особи Обстріли Маріуполя розлука з близькими Біженці окупація фільтрація полон обстріли "Азовсталі"
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій