Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Оксана

«Ми вибігли на вулицю, бо мала кричала, що наш дім взірветься»

переглядів: 55

Сім’я з Херсону покинула дім в перший день війни, бо у старшої доньки стався сильний нервовий зрив

Ми з Херсону. Жили чоловіком і двома дітками, все у нас було прекрасно. Діти ходили в школу і в садок. У нас було все. Завжди з чоловіком працювали. Збирали гроші на квартиру, якраз перед війною купили. 

У лютому ми захворіли на ковід, у нас вся сім’я хворіла. Вранці я прокинулася від того, що хтось написав, що бомблять Каховку. Схватилася, була десь п’ята ранку. Чоловіка розбудила, і хвилин через десять ми почули страшний вибух. У нас - крайній дім, за ним - Чорнобаївський аеропорт. І почали літати вертольоти, почало все вибухати. Дім двигтить, почався хаос. 

Наша старша дитина дуже емоційна. В неї від страху почалася рвота, і я нічого не могла зробити. Вибухи то припинялись, то починались знову. Налітали вертольотами. 

Дитина просто лягла - ми не знали, що робити. Ми вибігли на вулицю, бо мала кричала, що наший дім взірветься. Тоді ми сіли в машину і поїхали - ні речей не брали, нічого. Коли ми виїжджали, то був сплошний хаос: по дорозі щось горіло на окраїні, це за Херсоном вже. 

Поїхали ми в Велику Олександрівку до брата чоловіка. Там просиділи два тижні в підвалах, бо обстріли були. Воно все ближче і ближче наближалось, і ми вирішили їхати далі, бо вже росіяни дійшли до Олександрівки. Ми сіли і поїхали в сторону Кривого рогу. Там, в селі на кордоні Дніпропетровської і Херсонської області, ми були три місяці. Нам дуже допомогли зовсім сторонні добрі люди. Дякую їм велике. Я приїхала дуже хвора, в мене було після коронавірусу запалення легенів. Ну там якось всім селом мені шукали антибіотіки, а лікарі надавали допомогу. Далі ми поїхали в Київ.

Психологічно важко, бо діти хочуть додому, у старшої почалися нервові тіки. Вона плаче, блимає, відчуває постійне свербіння у носі. Ще й мама моя залишилася в Херсоні. Молодшій доньці простіше – у неї дім там, де батьки.

В мене немає можливості, бо я з дітьми. Бо щоб дитину в садочок влаштувати, потрібна справка офіційно, а чоловік працює. Але ми живемо при церкві. Нам дали тимчасове житло, бо квартири дуже дорогі.

Кожен день найскладніший і зараз, найскладніше чекати визволення, тому що не пройшло ні дня, щоб ми не дивилися не чекали, не молилися, і не надіялися, щоб визволили Україну, визволили наше місто.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Херсон 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення здоров'я житло непродовольчі товари робота діти внутрішньо переміщені особи перший день війни їжа окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій