Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Катерина Юріївна Соловйова

«Ми весь час розказували дітям, що потрібно робити у випадку вибуху»

переглядів: 278

З початком війни мирні мешканці раділи навіть дощу, бо це була вода і для пиття, і для прання, і для вмивання

24 лютого зранку я збиралася на роботу. Був увімкнений телевізор. Володимир Зеленський повідомляв на кожному каналі, що розпочалася війна. Не вірилося... Та через п’ять хвилин надійшло повідомлення у робочу вайбер-групу, що відбулося вторгнення на територію України, й занять сьогодні не буде. До останнього я не вірила, поки не почула вибухи.

В перші дні війни зникло світло та вода. Було холодно. Я живу разом з неповнолітнім сином, тому нас забрав брат, який сам перейшов до брата своєї дружини. Ми разом, трьома родинами, жили в будинку.

Хлопці поставили саморобну пічку, і ми грілися біля неї. Страшно було за дітей. Весь час розказували їм, що потрібно робити у випадку вибуху.

Через те, що зникло світло й електроенергія, то всі наші стратегічні запаси продуктів в холодильнику швидко псувалися. Магазини були зачинені. Через деякий час почали відчинятися, та вибір вже був невеликий. Хліб пекли самостійно у газовій духовці. Води також не було. Тому раділи дощу, під час якого можна було навіть помитися і випрати одяг. Коли увімкнули світло, то люди, у яких були колодязі, ділилися водою. Спільними зусиллями готували їжу на всіх.

Коли їхали люди з Маріуполя, ми їх зустрічали, розміщували, годували та надавали посильну допомогу. Один хлопчик сказав: «Я навіть не думав, що люди такі добрі». Було дуже приємно.

У зв’язку з війною нам з сином довелося виїхати в Запоріжжя. Я працюю вчителем у школі. І надалі планую працювати в українській школі в онлайн-режимі.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти переїзд обстріли безпека та життєзабезпечення вода житло робота діти внутрішньо переміщені особи перший день війни їжа розлука з близькими 2022
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій