Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Вікторія Леонідівна Домінюк

«Ми раділи, коли йшов сніг, бо його розтоплювали для побутових потреб»

переглядів: 69

Мені 58 років. Я жила в Маріуполі. Зараз – у Києві. Працюю. Чоловік був військовим. Він загинув сьомого березня під Волновахою. Я залишилася одна. Діти дорослі, мають свої сім’ї. 

Я мешкала у Східному мікрорайоні. З окупованих територій часто лунали звуки вибухів. Я адаптувалася до них. Новини не дивилася. 24 лютого поїхала на роботу. Лише через декілька зупинок зрозуміла, що в автобусі не було нікого з моїх колег. Ніхто не виходив на зв’язок. Мені вдалося додзвонитися до одного чоловіка. Він порадив повернутися додому. 

Згодом було влучання у перший поверх мого будинку. Я мешкала на дев’ятому. 

Я схопила документи й поїхала до знайомих у центр міста. Ми сиділи у підвалі будинку, в якому жила моя сваха. Згуртувалися з сусідами, ділилися один з одним продуктами й водою. Хлопці, які були у підвалі, збігали з баклажками до джерела. Під обстрілами принесли вісімдесят літрів води. Згодом ми злили воду з бойлерів. Тією, що злили з системи опалення, гасили пожежі. Раділи, коли йшов сніг, бо його можна було розтопити й використовувати для побутових потреб.

Я вибралася з Маріуполя з родичкою і її дорослою донькою. Ми втекли від фільтрації, яку потрібно було проходити в Нікольському. 12 квітня приїхали в Бердянськ. Нас підвіз таксист. Там з’явився зв’язок – і лише тоді я дізналася про загибель чоловіка. Його поховали в Дніпрі без моєї участі. 

Надіюся, війна закінчиться якнайшвидше. Усі, хто винен, мають понести покарання.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли втрата близьких безпека та життєзабезпечення вода житло непродовольчі товари літні люди (60+) внутрішньо переміщені особи перший день війни їжа окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій