Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Вікторія Володимирівна

"Ми пройшли крізь пекло"

переглядів: 114

Життя моє до війни було дуже гарним. Я мешканка Маріуполя. Народилася і виросла в цьому місті. Це моє улюблене і рідне місто. Я навчалась у 23-й школі Приморського району. Потім навчалася у Красноярському педагогічному університеті, після якого повернулася в Україну додому. Я завжди хотіла жити у своєму місті. У нас воно чудове, його географічне розташування біля моря, клімат і люди прекрасні. 

24 лютого мене розбудила дочка і сказала: "Мамо, почалася війна". Я викладала у школі біологію, географію і основи здоров'я. Наш директор нам зателефонував, сказав, що ми будемо займатися онлайн і що потрібні волонтери, тому що до нас мають евакуювати людей. Ми з донькою пішли до школи, там приймали евакуйованих, забезпечували їм гаряче харчування. Їх мали вивезти у Запоріжжя. Нас заспокоїли, що наші ЗСУ зупинили вже 12 танків окупантів. У нас була впевненість, що це скоро закінчиться. Ми не уявляли тоді, що буде така жорстока війна. Не були до цього готові. 

Ми пережили 2014 рік, коли зупинили ворога, і вважали, що буде так, як тоді. Не збиралися нікуди виїжджати. А потім почалися жахливі речі: не стало світла, водопостачання, нічого не працювало. Було дуже-дуже холодно. Ми залишилися без зв'язку і ми не знали: країна тримається, чи ні. 6 березня приїхали наші військові - хлопчики "азовці". Їх часто запрошували до школи проводити зустрічі з дітьми. Ми почали з ними спілкуватися, розпитувати про наші міста - Київ, Харків. Вони нам розповіли, що Україна тримається. І для нас це була радість неймовірна. Ми більше нічого не бажали - тільки щоб була Україна. 

На нашому проспекті Будівельників висіли українські прапори - вони нас підтримували. Коли Маріуполь уже був розірваний на шматки, уже багато мікрорайонів були під контролем русні, у нас ще були прапори на нашій вулиці. Ми прокидалися, дивилися: є прапори - значить, усе добре. 

Ми почали розрізняти, де наші стріляють, а де вороги. І у нас була велика надія, коли стріляли наші. Вони були як воїни світла. У нас не було можливості сховатися у підвал. Наші будинки не мали підвалів, там фундаменту майже не було. І ми ховалися в коридори між двома стінами. Обстріли були дуже-дуже щільні. Не було ні дня, ні ночі без обстрілів. Стріляли міномети, "Гради". Спочатку була вода, а потім вона закінчилася. Треба було ходити до джерела. Люди гинули під час того, як ішли по воду. 

Потім закінчилися їжа. Ми пішли у гіпермаркет, сказали, що там є їжа. Коли ми туди йшли, було пекло: скрізь були люди, які загинули. Одна жінка із сумкою йшла, хтось - з пакетом. Загиблих людей були десятки. Палали будинки. Вони раніше були дуже гарні. Це був район залізничників, він був красивим і зручним. Жодного цілого будинку не було. Ми ніби в страхіття якесь потрапили. Потім ми потрапили під снайпера. Ми лягли на землю. Далі зайшли за будівлю і вийшли із зони обстрілу. І пішли до цього гіпермаркету, бо був уже справжній голод. Там була велика-велика черга. Номер нам писали на руках. У мене сталося дежавю: я пригадала концтабір і людей за колючим дротом. Коли магазин відкрили, рашисти почали стріляти в повітря, і ми не змогли нічого принести: повернулися ні з чим. Люди були деморалізовані, гроші вже не мали жодного значення. 

Коли я повертаюсь до цих жахливих спогадів, то не розумію, як я змогла це все витримати. Я трималася, бо у мене була відповідальність за дітей і за хвору матір. Доводилося носити дрова, розпалювати багаття. Вода була дуже поганої якості - ми хворіли, але нічого не могли вдіяти. Ці жахіття продовжувалися до травня. 

Ми чули дуже гучні вибухи з району Азовсталі. Ми розуміли, що там люди, діти, наші захисники. На них кидали дуже потужні бомби, вибухова хвиля розходилася дуже далеко. 

Ми не мали можливості виїхати, тому були в окупації тривалий час, аж поки не знайшли можливості нас вивезти. Спочатку виїхали наші доньки. Шлях був один - через російську федерацію. Дівчата так і виїхали, потім добралися до Франції і за допомогою друзів допомогли виїхати і нам. 

Ми прибули спочатку до Запоріжжя. Це вже було влітку. А потім виїхали до Івано-Франківська. Коли ми опинилися у Запоріжжі, побачили хлопчиків наших військових. Це було таке щастя - неймовірно! Поки ми були в окупації, я там навіть дихати не мала чим. Ми були в таких нелюдських умовах, що найголовніше було вижити. Ми це зробили. 

Окупанти відібрали у мене все: улюблену роботу, дім, життя моє і спокійний сон. Коли я засинала, я кожну ніч воювала, ходила в атаку. Я не відчувала себе в безпеці. Нелюдські умови, в яких ми перебували... Ми пройшли крізь пекло. 

Коли ми вже виїхали до Івано-Франківська, його краса, його добрі люди дали відчуття, що ми вдома. Найголовніше, що Україна жива, українці неймовірні, вони допомагають один одному. Я впевнена, що дуже скоро ми повернемося в наш Маріуполь. Усі наші території будуть деокуповані, і Перемога буде тільки за нами. Інакше не може бути. Наші збройні сили дають нам змогу все пережити.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2014 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли втрата роботи безпека та життєзабезпечення освіта вода здоров'я житло непродовольчі товари внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій