Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олексій Едуардович Єдін

"Ми не живемо в нашому будинку, не спимо в нашому ліжку"

переглядів: 151

Єдін Олексій Едуардович, 15 років, 9-Є клас, Софіївсько-Борщагівський ліцей Київська область

Вчитель, що надихнув на написання єсе: Горбунова Галина Феодосіївна

Конкурс єсе "Війна в долі моєї родини"

Моє ім’я Олексій, на період початку війни мені було чотирнадцять років. Все своє життя прожив в мальовничому селі під назвою Каїри, яке розташоване на берегах Каховського водосховища. Жили ми невеличкою родиною: я, мама і тато.

Як всім відомо, 24 лютого 2022 розпочалося повномасштабне вторгнення з боку російської федерації на територію України.

Я вже числа 20-го передбачав, що це може статися, оскільки на території Луганської області у мене проживають родичі, які телефонували і говорили дорослим, що з їхнього населеного пункту почали евакуювати людей на територію росії, при цьому наголошували, що планується наступ на Україну. Я слухав це і не вірив. Але це трапилось!

Все почалося о п’ятій годині ранку. Було дивно: мама ходила по хаті і повторювала по телефону одну фразу : «Це воно! Почалося!». Я спочатку взагалі не зрозумів про що мова. Мене насторожили вибухи, але я не розумів що це саме, бо був сонний. Хвилин через 30 все стало «на свої місця»: зрозумілий зміст маминих слів, глухі і часті вибухи – війна. Незрозуміле для нас слово! Мені в той час було не страшно, не було ніяких істерик. В думках було тільки два питання: як це взагалі могло трапитися і що мені робити далі?

В цей день я став іншим! Раніше я був життєрадісною дитиною, яка не мала ніяких проблем, а зараз став надто серйозним, став думати, як каже мій тато.

Наша територія була окупована з першого дня. Почалися дні жахіття, коли ти розумів, що в любий момент може трапитись щось страшне: це пролітання над твоєю хатою ракети, яка вщент може знести десятиповерховий будинок, і снування ворожої авіації над водою водосховища, яке знаходиться через одну вулицю від тебе, і постріли з «градів» на іншому березі моря.

Коли окупанти зайшли до нас в село, моєму другові було страшено не пособі, у нього була істерика, він плакав, а мені було якось байдуже, оскільки розумів, що я нічого не можу з цим зробити і прийняв все як є.

Час йшов, окупанти все частіше заходили до нас в село, були випадки навіть без зброї. Ходили до нас в магазин й купляли товари за гривні (цікаво де вони їх взяли?). На той час у нас були, як говорили, «днровці» та «лнровці», які заходили в село і вели себе як звичайні люди: спілкувалися з місцевими жителями, грали з моїми друзями в футбол, деякі взагалі рибалили на березі річки.

Я виїхав з окупованої території на Паску. Це найважчий шлях в моєму житті! Виїжджали ми два дні: більше часу зайняла не дорога, а затор довжиною десь кілометрів 30. В полі ми провели цілу ніч, чули і бачили все жахіття війни: проліт ракет, які летіли дуже близько, і постріли «градів» з усіх боків, і плач маленьких дітей, і крики військових, які забороняли включати світло фар, щоб ворог не виявив колону. Під ранок ми заїхали на територію вільною України. Ось так я виїхав з тим часово окупованої території. Це було 26 квітня, другий день Паски.

Зараз я знаходжуся на підконтрольній території України і мрію про закінчення війни, про звільнення моєї рідної Херсонщини. Для мене мир буде тоді, коли я повернусь в свій цілий і непошкоджений будинок, біля мене буде тато і мама, над головою не будуть пролітати ракети, я не буду чути вибухів.

Війна, звичайно, внесла корективи в життя нашої родини: ми не живемо в нашому будинку, не спимо в нашому ліжку, не одягаємо свої улюблені речі і т.п. А взагалі, на мою думку, ця тема для есе дуже важка психологічно. В цей час активно відбуваються бойові дії в одній частині країні (саме частині, оскільки інша частина країни живе звичним для неї життям) і я вважаю, що ця тема важка для багатьох дітей таких як я, дитинство яких закінчилося 23 лютого.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Київська область 2022 Текст Історії мирних діти психологічні травми безпека та життєзабезпечення діти перший день війни 2022 Конкурс есе 2022
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій