Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Наталя Дяченко

«Ми не хотіли виїжджати, допоки не зрозуміли, що загроза велика»

переглядів: 114

Залишили домівку та домашніх улюбленців і виїхали, щоб зберегти найцінніше - життя

Я жила в селі Інженерне в Пологівському районі. Працювала на фірмі «Юта Сервіс». Війна застала мене дома вранці: я почула в «Тік-Току» оповіщення від президента. Мій чоловік був на роботі в нічну зміну, а я була одна, поралася по хазяйству.

Потім до нас зайшли солдати так званої «ДНР», побудували блокпост. У центрі села був покинутий великий будинок, і вони там оселилися. Хотіли ще заселитися в будинок мами мого чоловіка, яка нещодавно померла, але сусідка не дозволила: сказала, що тут живе бабуся.

Свій двір ми покинули 26 березня. Коли переїхали в центр до сватів, то щодня їздили машиною робити хатні справи у себе вдома та у свекрухи. Сусіди виїхали, нам було важко бачити пусті будинки.

Ми не могли вийти з двору, коли їхала не наша машина - старались, щоб нас не бачили. Одного разу приїхали чотири машини в місто, крикнули: «Ховайтеся!» і почали стріляти. Відстрілялися і поїхали.

В окупації недостатньо свободи, ти замкнутий, закритий у дворі. А у селі магазини були закриті, два тижні не було світла та зв’язку. Ми виходили на шлях, ловили мобільну мережу . В Пологи ми не могли додзвонитися, бо там також не було зв’язку. Продукти возив той чоловік, що магазин тримав. А вода своя, у нас колодязь. Їжа – те, що привезуть, ми купимо, а так ми не застали нічого такого страшного, дякувати богові.

Спочатку ми не думали, що так буде. Ми думали зберегти домівку і все, що в домівці. Ми не хотіли виїжджати, а потім зрозуміли, що загроза велика, і треба залишати все. Тварин ми також залишили в домі - свати за ними доглядають.

Дочка у нас також у Запоріжжі, молодший син служить, а старший син в полоні вже п’ятий місяць. Він воював у 2014 році, рік відслужив в АТО. Де служив, там і одружився. 10 березня його забрали з дому, сказали, що на 10 днів, а виявилося - майже назавжди. Ми сподіваємося, що з ним все буде добре.

Спочатку ми мешкали у Запоріжжі на квартирі, але нас попросили залишити її. Зараз нас запросили на дачну ділянку живати і доглядати за нею. Нам навіть дають зарплатню за те, що ми там все доглядаємо. Але якісь планів на майбутнє у нас поки що немає.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Інженерне 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки переїзд обстріли безпека та життєзабезпечення житло 2022 Анкета 2022
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій