Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Марина Василівна

«Ми місяць жили і працювали у підвалі лікарні»

переглядів: 79

Марина не поїхала з Охтирки, хоч і дуже боялась обстрілів. Вона залишилась і працювала в пологовому будинку

Я живу в Охтирці з чоловіком та онучкою. Працюю в лікарні акушеркою. Трудилася й під час бойових дій, не виїжджала.

24 лютого подзвонила сестра о п’ятій ранку і сказала, що почалась війна. Мороз по шкірі, коли згадую. По магазинам скрізь була купа народу, хліба не можна було ніде купити. А наступного дня я працювала - нам без кінця везли поранених. Дитина загинула біля лікарні, вона разом із дідусем ішла. Її привезли до нас. Це було дуже страшно.

Поки бойові дії були, я боялася, заспокійливі пила. Але де ж було подітися? Я ж медпрацівник. Багато людей повиїжджали, звичайно. А я залишилася.

Ми березень дуже важко переживали, майже завжди були в підвалі, ночували там. Дуже боялися літаків. Уже все пережито, все позаду, але й зараз боїмося. Донька моя менша виїхала в Німеччину. Там, де їх поселили, поряд - аеродром. Вона десь із місяць не могла звикнути до шуму літаків.

Після того березня в Охтирці – страшного, тяжкого – усі бояться літаків.

В перші дні привозили російських солдатів до нас, і ми їх намагалися рятувати, лікувати. Люди ж клятву Гіппократа давали. Пригадую, як привозили цигана одного, який ставив мітки. Він був серйозно поранений. У нього питали, що його змусило це робити, а той циган сказав: «Дурнем я був. Мені 600 гривень давали».

Майже весь час ми були в підвалі лікарні: там і пологовий зал розмістили, і решту. Хірурги майже місяць прожили там, навіть додому не ходили. Ми всі тоді мешкали в лікарні.

Зараз в Охтирці відносно спокійно. Іноді чути десь вибухи, сирени лунають. Сьогодні вночі вперше сирена була після Нового року. Ми всі заспокоїлися трохи, нервова система більш-менш прийшла до норми.

Моїй онучці 18 років. Вона вийшла заміж дев’ятого серпня. Чоловік її зараз у теробороні, стоїть на кордоні. Вона вагітна, маленький ще термін - 11 тижнів. Онучка дуже боялася обстрілів. Майже весь квітень ми пробули в підвалі, ночували там.

Маю надію, що війна скінчиться в цьому році. Уже страшно дивитися у фейсбуці на фото молодих, красивих хлопців, які загинули. Серце розривається.

Я мрію тільки про мир і спокій, про те, щоб усі були здорові. Решта – не важливо. Війна змінила життєві цінності.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Охтирка 2022 Текст Історії мирних жінки молодь психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення здоров'я перший день війни
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій