Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Катерина Іванівна Рябко

“Ми дуже хвилювались, щоб наші рідні в Маріуполі залишилися живі”

переглядів: 143

Катерина Іванівна шокована позицією близьких людей, які виїхали жити в росію, й почали виправдовувати війну

Мені 54 роки. До війни у нас було хороше життя, ми жили у Маріуполі. Наше місто було дуже гарне, у ньому все робилося, щоб ми жили краще. Були такі проєкти, такі вулички, що неможливо було намилуватися. Я приїхала в це місто тридцять п'ять років тому, полюбила його з першого погляду, і так моя душа там і лишилася. 

24 лютого ми мирно спали. І о п'ятій ранку пролунав сильний вибух, весь будинок затрясся, ми зрозуміли, що коїться щось страшне. У всіх була паніка, але чоловік пішов на роботу. Зранку приїхала донька й сказала, щоб ми виїжджали, але я не змогла залишити чоловіка. Віддала їй собаку, а сама залишилася. Моя подруга з чоловіком пішли ховатися в гаражах. Ми жили на Морському бульварі, тому думали, що там буде безпечніше. З «Азовсталі» всіх відпустили додому, ми зрозуміли, що це вже повномасштабна війна.

Були вибухи, в людей була паніка, біля банкоматів стояли черги.

Потім прийшов зять, який працював у поліції, та сказав, що потрібно виїжджати. Їхала машина, і було два вільних місця. Потрібно було бути без багажу, тільки документи можна було взяти з собою. Коли ми виїжджали, лівий берег уже був під обстрілами. Потім ми дзвонили рідним і близьким, які залишився у місті, але другого березня пропав зв’язок. Ми дуже хвилювались, щоб вони залишилися живі.

Ми поїхали у Кривий Ріг, бо там жив мій батько. Ми також були в Тернополі, але потім поїхали звідти, бо вирішили, що потрібно повертатися до рідних.

Мене найбільше шокує цинізм росії щодо українців та позиція близьких людей, які переїхали жити в росію. Їхнє: «А что вы хотели? Вы 8 лет бомбили Донбасс». Це мене досі шокує. Як можна виправдовувати війну? 

Коли ми були в Тернополі, мені дуже сподобалося ставлення людей до нас, адже волонтери дуже нам допомогли. Нам безкоштовно дали квартиру для проживання. Нам допомогли всім. Ми виїхали без нічого, та люди згуртувалися в допомозі одне одному.

Ми розуміємо, що залишилися без нічого: без рідного міста, без рідної домівки, без пам’яті, бо всі фотографії залишились там. Усе наше минуле в Маріуполі, тепер його нам ніхто не поверне. Так, буде деокупація, ми в це віримо. Можливо, місто стане кращим, але вже не тим, і моєї домівки не буде, і тієї фотографії, яку я хочу взяти, де моя маленька дитинка, також не буде. Молодим, можливо, і нічого, а в нашому віці ми не зможемо все відновити й почати заново.

Ми обов’язково плануємо повертатись у Маріуполь. Я вже казала, що буду в наметі жити, але я хочу до свого моря.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення житло непродовольчі товари внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя розлука з близькими окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій