Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Катерина Іванівна Капелюшна

“Після пережитого почала цінувати життя”

переглядів: 148

У Катерини Іванівни все життя пов'язане з Маріуполем, і їй дуже прикро бачити, що сталось з містом

Я народилася й жила в Маріуполі, закінчила школу. Як на мене, це були найкращі роки мого життя. Рік тому я вступила до Харкова, і якраз повернулася додому, коли почалася війна. Мені дуже сумно через моє місто - я провела там своє життя. Маріуполь був невеликий і комфортний, та зараз він інший. 

24 лютого я прокинулася о шостій ранку, бо мені подзвонила мама й сказала, що почалася війна. Вона була на роботі - я поїхала до неї, щоб бути разом. Ми спочатку нікуди не виїжджали, думали, що все обійдеться.

Ми були в Маріуполі до середини березня, найбільші труднощі – це відсутність води, газу, світла та зв’язку. Нам дуже пощастило, що ми залишилися живими. Та, мабуть, найбільш складно було через відчуття страху.

З водою та їжею якось ще можна було вийти з ситуації, а коли жили і не знали, чи житимемо завтра – це дійсно було складно.

Мене шокували думки про те, що життя ніколи не буде таким, як колись. Важко зовсім не розуміти, як далі складеться доля.

Ми побачили, як виїжджають машини з білими прапорами. До того цілий місяць ніхто нікуди не їздив, а це почали їхати з написами «Діти». Біля кринички, де люди набирали воду, сказали, що є «зелений коридор», і можна виїхати. Ми зібралися, взяли собачку й поїхали. 

У нашому районі була не дуже складна ситуація, але ми зустріли двох хлопців, які нам розповіли про те, що відбувається в місті: про авіаудари, про те, як було складно. Це нас дуже вразило. Було страшно, і головним завданням стало виїхати. 

Коли ми виїжджали, було багато людей, які допомагали в інших містах, зустрічали біженців. Це зворушило мене.

Зараз ми живемо у Києві. Я дистанційно продовжую навчатись. Тепер розумію, що дарма вважала себе не такою вже й щасливою.

Виявляється, я була найщасливішою людиною. Тепер почала цінувати життя.

В майбутньому ми плануємо залишитися в Україні, працювати. Мабуть, у Маріуполь не повернемося, бо це вже не те місто, в якому я жила. Навіть коли місто повернеться до України, за атмосферою воно буде не таке.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки молодь діти переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода житло непродовольчі товари робота діти внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій