Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Діана Неліна

"Ми думали, що нам робити, їхати було нікуди"

переглядів: 78

Неліна Діана, 16 років, учениця комунального опорного закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів села Кальчик, с. Кальчик, Донецька обл.

Конкурс есе "Один день"

Війна – це слово мені було знайоме з розповіді ветеранів Другої Світової війни, з книжок і художніх фільмів. Там, у минулому, мій народ захищав землю від фашистських загарбників ціною власного життя, здобувши волю своїм дітям та онукам. І все це для того,щоб ми стали господарями на нашій квітучій родючій та багатій землі. І це сталося. Тридцять років тому Україна з гідністю проголосила про свою незалежність. Здавалося, настав час перетворень, розвитку віри та надії. Але знову сталося страшне, що вбиває та знищує, калічить та знесилює.

Війна…У кожного з нас є свій день, коли вона почалася. Особисто для мене - це гуркіт танків, що проїжджають по вулицям нашого села, залишаючи після себе страх та сморід.

Я вдивлялася в очі рідних і бачила в них розгубленість та безпорадність. У повітрі відчувалася напруга від постійного гуркоту військової техніки, від повідомлень, що у сусідньому селі під час обстрілу згоріла хата, що обстріляли вечірню приміську електричку і, можливо, прийдеться залишати свої домівки.

Я дуже боялася, щоб ці страшні події не дібралися до нашого рідного краю, але сталося інакше, почалося захоплення Донецька сепаратистами у квітні 2014р. і внаслідок чого, Донецьк перейшов під контроль терористичного управління «Донецька народна республіка» і став центром цього угрупування, а пізніше, у квітні цього року, почалося захоплення Слов’янська, Краматорська та інших міст Донецької області. Але згодом ці бойові події почалися у нашій місцевості, коли місто Маріуполь теж намагалися захопити російські окупанти.

У період з 6 по 9 травня почалися перші смерті у моєму рідному краї.

Тяжкий тягар невідомості, зіткнення людей з новою реальністю – все це спонукало до різної поведінки односельчан. Одні намагалися зайняти себе роботою по господарству, інші облаштовували бомбосховища, а дехто нервував і панікував.

При будь-яких обставинах мої батьки робили вигляд, що все нормально, але я все одно відчувала їх нервову напругу, яка передавалася і мені.

Це були для мене і моєї родини дуже страшними подіями.

Ми думали, що нам робити, їхати було нікуди. Дуже переживали, коли були обстріли. Одного разу уночі почався обстріл біля Кальчицького карьєру, там стояли українські військові.

Я прокинулась, від дуже гучних вибухів і побачила у вікно, як летять снаряди, я дуже злякалася, було видно зарево,

коли вони вибухають. Намагалася менше дивитися телевізор і слухати радіо, бо від цього ставало страшніше. З того, що бачила і чула про війну - більше стала розуміти цінність миру. Якщо раніше війна для мене – це десь або колись було, то зараз вона своїм чорним крилом зачепила мене, моїх рідних, мою країну.

Війна триває і зараз. Майже кожного дня гинуть українські бійці, захищаючи кордони рідної землі. Війна – це лихо, незалежно від того, визвольна вона чи загарбницька, бо страждають прості люди, плачуть матері й вдови, зростають сиротами діти. Я часто замислююсь над питанням: «Господи, чого людям треба?».

Світять у небі зорі, сяє сонечко, співають пташки, росте в полях пшениця. Люди кохаються, працюють, виховують дітей, створюють симфонії… «Чого ще треба?». У людини одне життя – іншого не буде. Навіщо знищувати одне одного, заради чого? Живи у мирі, радій життю…».

Мир на планеті, на моїй рідній Україні – це щасливе майбутнє мого покоління, безмежне і чисте блакитне небо над головою. Віра у завтрашній день, коли об’єднається моя Донеччина, моя Україна. День, якого чекаєш із надією і радістю!

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Кальчик 2014 2021 Текст Історії мирних діти 2014 психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення діти перший день війни 2021 Конкурс есе 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій