Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Тетяна Володимирівна Назаренко

«Ми дітей нікуди не випускали з двору»

переглядів: 34

Ми із Запорізької області, жили недалеко від Енергодару. Прокинулися від вибухів. Спочатку не зрозуміли, що сталось, а потім чоловік каже: «Це, напевно, почалася війна». 

В окупації ми прожили недовго, з пів року. Ліків не було, а мій чоловік гіпертоник, у нього постійний тиск. Вода була, з продуктами на початку було тяжко, але ж ми жили в селі, то щось таки було. З ліками було дуже важко, ми платили великі гроші, щоб привозили ліки з Запоріжжя. Важко переносити оці постійні обшуки. Ми дітей нікуди не випускали з двору, тому що боялися, бо росіяни постійно їздили селом. Не хотіли, щоб діти отримували російську освіту, тому влітку виїхали.

Виїжджали дуже довго. У Василівці на пропускному пункті стояли чотири дні у черзі. Дуже багато було машин, дуже тяжко виїжджали під обстрілами. Діти дуже тяжко це пережили.

Спочатку були в Запоріжжі, а потім там, де ми знімали житло, обстріли були, діти не спали, плакали, і ми виїхали. Зараз живемо у Дніпропетровській області в місті Кам'янському. 

У батьків уже вік такий, що вони їхати не захотіли. Залишилися в селі і мої батьки, і чоловікові. У них під тиском документи позабирали. 

Я не можу повірити, що таке з нами могло статися, що ми залишилися без домівок. Ну ми надіємося, що можеш хоч колись та поїдемо додому.

Майбутнє я бачу вдома, біля рідних і батьків. Щоночі сниться, як я їду до своєї мами. Я в це дуже вірю. Все одно, це все закінчиться і мої діти будуть ходити в свою рідну школу. Хочу застати батьків живими.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Запорізька область 2022 2023 2024 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення житло непродовольчі товари діти внутрішньо переміщені особи перший день війни розлука з близькими окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій