Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олег Пантелійович Махсма

«Ми були раді, що вирвались із пекла»

переглядів: 57

Народився і жив я у селищі Сартана. Працював на комбінаті імені Ілліча водієм. Одружений, маю двох дітей. До війни у мене були друзі та звичайне життя. Все було добре, все влаштовувало. Потім прийшла сволота на нашу землю. 

24 лютого я повернувся додому з нічної зміни, увімкнув телевізор і дізнався про війну. Розбудив родину, і ми почали думати, що нам робити далі. Не виїхали, залишилися вдома.

Потім Сартану почали сильно обстрілювати з літаків. Це було 26 лютого, у мого сина саме був день народження. В цей день росіяни буквально за 50 метрів від нас скинули бомбу.

Ми взяли все, що можна, і виїхали у Маріуполь до друзів. Вони нам надали квартиру. До 15 березня ми перебували там. Всі жахи випробували на собі.

Ми не перший рік жили поряд із війною, багато чого бачили і чули, але цього разу ми тільки за тиждень зрозуміли, що це - реальна війна. Страшно було не за себе - за родину. Найгірше було те, що я нічого не міг зробити, нічим зарадити. Це був перший раз у житті, коли я нічого не міг вирішити. Намагався максимально вберегти родину. 

Ми здружилися з іншими людьми, які жили поряд. Один одному допомагали. Люди були згуртовані, нам пощастило. У сусідні будинки часто прилітало. Нашу машину також пошкодило: уламок розбив заднє скло. Ми заліпили його скотчем, повісили табличку «Діти» і поїхали, не знаючи куди. Залишатися в Маріуполі було вже неможливо. Фронт наближався все ближче і ближче. Було дуже важко.

Ми виїхали 15 березня. 16 числа уже були у Запоріжжі. Добиралися добу. Ночували у полі уже після Василівки. Коли зрозуміли, що ми на території України, було таке полегшення і радість! Це відчували не тільки ми, а й інші люди в колоні. Ми були раді, що вирвались з пекла.

Після Запоріжжя ми поїхали у Кривий Ріг до друзів. Тепер живемо тут і чекаємо на перемогу. Місто гарне, нам подобається. Діти навчаються, є робота. Але все одно тягне додому. Наш будинок у Сартані цілий, окупанти помародерили трохи, але друга машина залишилась. Зараз там живуть наші родичі. Є куди повернутися.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Сартана 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення житло сім'ї з двома і більше дітьми діти внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій