Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ніна Миколаївна Узун

«Онуки підходили й питали, чи є в нас що їсти»

переглядів: 67

Ми з чоловіком жили в Сартані Донецької області. Я працювала у школі. Росіяни скинули перші бомби на наше селище 25 лютого минулого року. Через три дні ми з дітьми й онуками переїхали до Маріуполя, бо думали, що там буде тихіше. Нас запросили друзі, які жили у приватному будинку біля порту. У них був онук віком рік і два місяці. А усього нас було 17 осіб. Ми разом пережили всі жахіття. Виїжджали також разом на своїх автомобілях. 

У перші дні війни дійсно було тихо, а потім окупанти бомбили Маріуполь з усіх боків. Було дуже страшно, але не за себе, а за дітей. З нами були онуки п’яти та десяти років. Вони підходили й питали: «Бабусю, чи є в нас сьогодні що їсти?» Це було в березні, коли в нас закінчувалися продукти. Душа обливалася кров’ю. Я ніколи цього не забуду і ніколи не пробачу тим, хто розпочав цю війну. 

Був такий момент, коли все навкруги палало, бомби падали, а люди стояли в черзі поводу і вже ні на що не реагували. Шокувала сама ситуація. Ми не очікували такого.

Сімнадцятого березня ми виїхали з Маріуполя до Бердянська. Там винаймали житло. Діти хоча б наїлися хліба. Бердянськ також знаходився в окупації, але продукти та побутова хімія в магазинах були, хоча й дорого. 

Четвертого березня ми з чоловіком з великими труднощами переїхали до Одеси. У росію було легше виїхати, тому син зі своєю сім’єю так і вчинив, але довго не витримав там – у кінці літа повернувся додому. Наш будинок вцілів, але ми з чоловіком не плануємо повертатися до повної перемоги. Дуже сподіваємося, що цього року війна закінчиться. Віримо у Збройні Сили України. Мрію побачитися з онуками та учнями.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Сартана 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода житло непродовольчі товари літні люди (60+) діти внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа розлука з близькими окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій