Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Вікторія Олександрівна Мубаракшина

«Мертві люди лежали прямо на лавочках і на клумбах»

переглядів: 84

Я живу з дочкою. Ми мешкали у центрі Маріуполя. Я займалась бізнесом – у мене була мережа магазинів. Під час війни, звісно, бізнес втратила. У мій дім влучило два снаряди, після чого ми дуже швидко зібрались, застрибнули у машину та нас свій страх і ризик виїхали з Маріуполя.

24 лютого о п’ятій ранку нам зателефонували і сказали, що розпочалася війна, щоб ми збирали речі і намагалися виїхати з Маріуполя. Ми спробували виїхати, але на той момент на блокпостах стояло дуже багато машин і не було можливості заправитись. Ми сподівались, що все нормалізується або ми встигнемо виїхати пізніше. Не хотілось залишати магазини напризволяще. Отже, 24 лютого ми не виїхали з Маріуполя, залишились. 28 зрозуміли, що виїхати вже неможливо. На блокпостах уже нікого не випускали. Наші друзі перебували у Бердянську і кликали нас до себе, але ми побоялись туди їхати. Ми чули, як люди намагались виїхати і у дорозі потрапляли під обстріли.

Четвертого березня обірвався зв'язок. Не було ні світла, ні води, ні опалення. Довелося сидіти у невіданні у Маріуполі і чекати новин. Ми бігали у бомбосховище і запитували про евакуацію. Продукти закінчувалися, почалося мародерство, люди грабували магазини як продуктові, так і з промисловими товарами. Була паніка. Люди лаялись, конфліктували.

Їсти було нічого. Ми заощаджували їжу, намагались розтягнути її на цілий день. Неможливо було навіть підігріти води. Коли почали розпалювати надворі багаття, туди було дуже важко прорватися. Було холодно, морози. Не було ні води, ні їжі, ні тепла. Ми схудли кілограмів на п’ять-шість.

Згодом почались масові бомбардування, літали літаки і скидали бомби, були влучання у третю міську лікарню, Приазовський технічний університет розбомбили авіаударом. Зранку, коли ми вийшли з донькою, хотіли піти в гараж прогріти машину, я побачила, що у наш дім прилетіло два снаряди. Це стало головним поштовхом, коли ми вирішили, що доведеться виїжджати. Ми зрозуміли, що цей конфлікт не завершиться мирним шляхом. Можливості виїхати не було, через те що обстріли не вщухали, ми змушені були виїхати 15 березня. Я побачила, що під вікнами по проспекту Металургів їхали машини у бік моря, почала надходити інформація про те, що люди збираються у колони і намагаються виїхати із міста.

О шостій ранку ми з дочкою зібрались. Пішли в гараж, перевірили машину. У той час уже мародерство дійшло до того, що на 17-му мікрорайоні, там, де зайшла армія «ДНР», почали забирати автівки, знімати акумулятори. Людей відсікали від можливості залишити місто. Ми почали спускатися по проспекту Металургів до моря і побачили, що машини почали з'їжджатися самі по собі. Не було жодної організованої евакуації. Ми виїхали на Приморський бульвар і побачили жахливу картину – трупи лежали прямо на лавочках. Це психологічно і емоційно було дуже важко.

Колоною із п'ятнадцяти машин ми поїхали далі. Побачили, що на клумбах лежали мертві люди.

Їхали повз Черемушки і бачили, що там не залишилось жодного цілого приватного будинку. Дорога була повністю засипана уламками, розбитим будматеріалом, цеглою, деревами. Ми їхали, як по сільській непрохідній дорозі.

На блокпості нас попередили, як об'їжджати міни. Через Бурякову Балку, через Мангуш ми виїхали до Бердянська. Там був перший блокпост росіян. На цьому блокпосту ми простояли хвилин 40. Там особливо запитань не ставили. Я не стала зупинятися у Бердянську, тому що мене вже чекали на нашій українській території.

Всі машини поїхали у Бердянськ, а ми з дочкою одним авто рушили у Токмак. Там був блокпост і ми чекали дуже довго. Нас ретельно оглядали, дивились телефони, розпитували про родичів. Після цього було ще 15 блокпостів. Десь на нас дивились із сарказмом, із єхидними посмішками. Запитували навіщо ми їдемо в Україну. Казали, що у Запоріжжі скоро буде те саме, що й у Маріуполі.

Останнім пунктом перевірки була Василівка. Ми стали вже переїжджати на український бік, і буквально за десять хвилин після того за нами йшла колона машин, її розстріляли. Ми багато натерпілись страху, але найголовніше, що нам вдалося звідти виїхати. Дякувати Богу, ми не втратили родичів, всі встигли евакуюватися.

Із Запоріжжя ми поїхали до Хмельницького. У липні переїхали до Києва. Донька вступила до Київського університету імені Тараса Шевченка. Я поки не можу знайти роботу. Живемо на заощадження. З нового року будемо думати, як жити далі.

Напевно, я не буду нічого планувати наперед. Я втратила дуже багато в Маріуполі. Буду менше мріяти і планувати.

Спочатку був стан шоку, я була на адреналіні. Потім почалися нічні жахіття. Я взяла себе в руки, мені є заради кого жити.

Сподіваюсь, що наші території повернуть, і цілісність країни збережеться. Хочеться повернутися у рідне місто. Сподіваюсь, що ніяких контактів ми більше з росією не підтримуватимемо.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли втрата роботи безпека та життєзабезпечення вода харчування дітей житло непродовольчі товари робота діти внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа окупація фільтрація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій