Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ніна Костянтинівна Любушкіна

«Виїжджаючи із Маріуполя, я встигла взяти тільки паспорт»

переглядів: 105

Ми жили у Маріуполі. Все у нас було прекрасно. Ми за вісім років уже звикли до обстрілів, але ніколи в житті уявити собі не могли, що такий жах може статися. Нам вдалося виїхати раптово: я навіть документи на квартиру не встигла взяти: тільки паспорт, і все.

У 2014 році почалися обстріли Донецька, які тривали вісім років. Ми дуже хвилювались, боялись. А потім був обстріл мікрорайону Східний у Маріуполі. Тоді ми зрозуміли, що це всерйоз і надовго. Але не виїжджали. Місто більше не бомбили, все було в порядку. А потім раптово почалось повномасштабне вторгнення.

Хоча розмови про війну були. Тепер говорять, що було заздалегідь відомо про вторгнення росіян, але не всім, а лиш деяким людям. Ті, хто знав, виїхали раніше. 

24 лютого почався масований обстріл, і ми подумали, що певно, треба виїжджати. У нас була машина - ми сіли і виїхали. Дім мій уцілів, а поряд будинки позносили. Ми встигли проскочити, нам пощастило. Онучка телефонувала, просила негайно виїжджати, тому ми зібралися миттєво.

Труднощі були морально-психологічного характеру. Було страшно жити під обстрілами, важко було вибиратися з міста. Ніхто не вірив, що братський народ так вчинить з Україною.

Втім, я бачу, що люди згуртувалися, стали більш дбайливими, почали звертати увагу на тварин: годують собак, дають прихисток кішкам. Було відчуття, що потрібно дбати одне про одного, особливо - про дітей. Що їх чекає?

Війна дуже жорстоко вплинула на нашу родину: мій зять втратив квартиру і бізнес. Його шиномонтаж знесли до фундаменту. Тепер у нього немає роботи, немає заробітку. Старша донька у Відні. Чоловік онучки служить в теробороні, зять теж тут. Я з ними залишилась. Живу на зйомній квартирі, отримую гуманітарну допомогу. Донька обіцяє повернутися.

Сподіваюсь дожити до нашої перемоги.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли втрата роботи безпека та життєзабезпечення житло робота літні люди (60+) внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя обстріли Донецька розлука з близькими Біженці
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій